Ben je van plan om je eigen webshop te beginnen? Staat de naam vast en heb je de domeinnaam geclaimd? Gefeliciteerd! Dan kun je nu echt van start gaan. Maar hoe moet je eigenlijk beginnen? Je wil natuurlijk zo snel mogelijk een mooie en duidelijke website hebben en je producten verkopen. Ik heb een checklist voor je gemaakt. In 8 stappen vertel ik je hoe je een vliegende start maakt met je webshop!
1. Dit is mijn merk
Elk merk, elke website en alle webshops hebben een eigen ‘look and feel’. Jouw huisstijl moet dus herkenbaar zijn. Maak een brandbook om hiermee aan de slag te gaan.
Deze punten laat je sowieso in je brandbook terugkomen:
- Omschrijf je doelgroep
- De missie van je webshop
- Waardepropositie (welke waarde heeft je product en wat levert het de koper op?)
- Visual Identity (zoals kleurgebruik en typografie)
- Moodboard
- Tone of voice
Het is even wat werk, maar een brandbook zorgt ervoor dat je je veel gerichter kunt focussen op de doelgroep. Je hebt nu helder wie je kopers zijn en wat je wil vertellen.
2. Webshop software
Je hebt een domein nodig om je webshop op te draaien. Zorg ervoor dat je die meteen vastlegt. Daarna kies je de webshop software die bij jouw nieuwe winkel past. Shopify is een perfect platform om je producten op te presenteren en verkopen of via dropshipping te leveren aan je kopers. Ik maak zelf ook gebruik van Shopify. Je betaalt hiervoor een vaste prijs per maand en kunt een onbeperkt aantal producten aanbieden. De software is gebruiksvriendelijk waardoor je er al snel mee aan de slag kunt gaan en meteen je producten gaat verkopen. Zorg ook voor een goed betaalsysteem en koppel deze aan je webshop in Shopify. Mollie is het beste betaalsysteem in Nederland en bovendien mobily friendly.
3. Belangrijkste webpagina’s
Zodra je domeinnaam is geregistreerd kun je aan de slag gaan met de pagina’s op je website. Dit zijn de belangrijke webpagina’s:
- De contactpagina: communiceer duidelijk hoe klanten je kunnen bereiken, wanneer en binnen welke termijn ze een reactie krijgen. De contactpagina is voor een webshop essentieel. Zoeken naar contactgegevens kan er zelfs voor zorgen dat een klant afhaakt.
- FAQ’s (Frequently Asked Questions): op deze pagina maak je een overzicht van veelgestelde vragen (FAQ’s) en geeft daarop een kort antwoord. Bij voorkeur deel je de vragen zelfs op in categorieën, zoals bestellen, betalingen en retourneren. FAQ’s zorgen ervoor dat klanten minder vaak met jou contact opnemen omdat ze het antwoord al op deze pagina hebben gevonden. Werk je FAQ’s regelmatig bij en verwerk hierin de vragen die je vaak krijgt.
- Over ons pagina: de ‘over ons’ of ‘about’ pagina is op de meeste websites een van de pagina’s die het meest wordt bezocht. Vertel hier wat je doet, hoe je bent begonnen en wees niet bang om persoonlijke details te delen. Dat helpt om de betrouwbaarheid van je webshop te vergroten. Dit is ook een goede plek om een foto te delen van jezelf (en je eventuele team). Wat moeten klanten echt van jou weten? Mijn about pagina vind je hieronder als voorbeeld.
- Betaalmethodes: maak een pagina aan met informatie over betaalmethodes, verzending, retouren en kortingscodes.
- Verplichte informatie: je bent verplicht om de algemene voorwaarden en het privacy beleid van je webshop op de website te plaatsen. Geen pagina’s die veel worden gelezen, maar ze zijn wel heel belangrijk voor jou als verkoper. Je kunt hiervoor een standaard tekst voor webshops gebruiken, maar het is beter om deze door een jurist te laten checken.
Misschien wil je nog veel meer vertellen over de producten die je verkoopt. Maak daarvoor aparte pagina’s aan.
Praktische informatie
Sommige onderdelen kun je slim op een pagina combineren, zoals alle informatie over betalen, verzenden en retour sturen. Verwijs hier ook altijd naar je voorwaarden zodat er geen onnodige discussies met de klant ontstaan. Vergeet niet te vermelden hoeveel verzendkosten klanten moeten betalen en hoe retourneren in zijn werk gaat. Welke voorwaarden zijn hieraan verbonden (termijn, staat van het product), op welke manier moet een artikel teruggestuurd worden en wie betaalt hiervoor de kosten? Lees je goed in over de wettelijke verplichtingen die je hebt als webshop. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om de verzendkosten terug te storten als de gehele bestelling wordt geretourneerd, maar niet als het om een deel ervan gaat.
4. Productfoto’s
Het leukste onderdeel van je webshop: de producten die je verkoopt! Ik adviseer je om veel aandacht te besteden aan de productfoto’s. Maak duidelijke foto’s waarop het product (en de kleur) en de eventuele inhoud (zoals bij mijn Pretty Productive planner) goed te zien zijn. Zo kan je klant nooit voor verrassingen komen te staan als je product wordt bezorgd. Gebruik voor elk product meerdere foto’s. Als je kleding verkoopt vergeet dan niet dat je in ieder geval de voor- en achterkant laat zien en een foto plaatst met het product op een model en tegen een witte achtergrond. Maak de foto’s met een goede camera en zorg voor de juiste belichting. Investeer in een fotograaf als je budget het toelaat. Met mooie foto’s verkoop je je producten sneller, dus die kosten verdien je waarschijnlijk snel terug.
5. Productinformatie
Een koper kijkt niet alleen naar de foto’s, maar leest ook de informatie die je over het product geeft. Duidelijke productinformatie geven is daarom heel belangrijk. Niet alleen om de klant over te overtuigen om een bestelling te plaatsen, maar ook voor de vindbaarheid van je product in Google (SEO). Vergeet niet om alle specifieke kenmerken van je product te vermelden zodat iemand die hierop zoekt jouw product snel vindt.
Zo maak je een goede productomschrijving:
- Vertel wat het product precies is en geef voorbeelden van waar je het voor gebruikt.
- Vermeld de productdetails zoals afmetingen, materiaal en inhoud.
- Verkoop je kleding? Zet bij het product dan welke maat het model draagt en hoe lang hij of zij is. Geef maatadvies als iets groter of kleiner valt.
- Link bij elk product naar de verzend- en retourinformatie en een eventuele maattabel. Wil je een kledinglijn starten? Lees dan eerst deze blog met tips.
6. Klantenservice
Je hebt zelf vast weleens meegemaakt dat je dagen op een antwoord moest wachten op een vraag over je bestelling in een webshop. Dat is niet alleen vervelend, de kans is zelfs groot dat je helemaal geen zin meer hebt om er nog te bestellen. Dit kun jij dus veel beter doen! Klanten verwachten, zeker de laatste jaren, dat je snel reageert en veel service biedt. Vergeet niet dat klanten hun waardering graag laten blijken in reviews en andere (potentiële) klanten dit ook lezen. Beantwoord je klantenservice mails dagelijks. Een goede customer care wekt vertrouwen en zorgt ervoor dat klanten terugkomen. Vergeet ook niet om te reageren op de opmerkingen die worden geplaatst op je social kanalen. Veel klanten gebruiken Facebook en vooral Instagram tegenwoordig om met een bedrijf in contact te komen.
7. Verpakking is key
Een supermooi verpakt pakketje geeft je het gevoel dat je een cadeautje hebt gekregen. Net als bij een goede klantenservice kun je met een originele en mooie verpakking het verschil maken. Je klanten waarderen dat, zeker als je de moeite neemt om er een persoonlijk bericht bij te doen, zoals een handgeschreven kaartje. Dit zullen ze bovendien sneller delen op social media en dat is gratis reclame voor jou!
8. Klanten aantrekken voor je webshop
Heb je alle stappen doorlopen, is je webshop actief en ben je er zelf klaar voor om te starten? Dan kan je online shop echt open! Natuurlijk wil je zo snel mogelijk bekendheid krijgen. Ik geef je 3 tips om snel klanten aan te trekken:
- Maak een pop-up op je website om e-mailadressen te verzamelen. Zo kun je geïnteresseerden gemakkelijk op de hoogte houden van de producten (en aanbiedingen) van je webshop.
- Maak accounts aan op social media. Instagram, Facebook en Pinterest zijn het belangrijkst. Link ook op je website naar je social kanalen.
- Laat iedereen die je kent weten dat je webshop is geopend. Vraag al je (persoonlijke) volgers om je account te volgen en met hun volgers je account te delen. Bedenk op welke online plekken je klant te vinden is. Misschien wel op LinkedIn of in Facebook groepen?
- Verzin een openingsactie! Verzamel bijvoorbeeld e-mailadressen door iedereen die zich inschrijft voor je nieuwsbrief een eenmalige openingskorting te geven van 20%.
Maak ook meteen een marketingkalender zodat je voor de komende tijd alvast een strategie klaar hebt staan om je producten en webshop veel aandacht te geven.
Wil je meer weten over hoe je een bedrijf start of laat groeien en hoe je meer klanten aantrekt? In mijn cursus Business Kickstart geef ik je de tools om binnen 7 dagen je bedrijf een boost te geven. In deze complete cursus krijg je elke dag opdrachten waar je meteen mee aan de slag kunt gaan.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Stel ze in de comments hieronder!