Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

10x tips voor toekomstige Girlbosses

Toen ik net begon met ondernemen vergeleek ik het lanceren van mijn bedrijven vaak met een zwangerschap. Tot groot ongenoegen van mijn mom friends, want niets is zo zwaar als het krijgen van een kind. Toch is het opzetten van een eigen onderneming ook een hele bevalling, met – vind ik – veel te weinig begeleiding.*

*FYI: Ik heb deze blog geschreven voordat ik zelf moeder werd, maar ik sta hier nog steeds wel achter 🙂

Als je moeder wordt, krijg je bijvoorbeeld 9 maanden de tijd om te wennen aan dat idee, vervolgens zijn er zwangerschapslesjes, prenatale spoedcursusen en als je heel fancy bent dan heb je een eigen doula. Even voor wie denkt dat dit een spelfout is, een doula is een soort übermom die met twee keer niesen zes kinderen gebaard heeft en het nu haar levensmissie gemaakt heeft zwangere vrouwen te begeleiden. Daarnaast krijgen mom-to-be’s ook nog bij elke drogist een vette goodiebox met daarin alle tools voor wanneer het jong geboren is. Als ondernemer zijn er geen doula’s, geen blije dozen, en al helemaal geen ademhalingsoefeningen die door de overheid vergoed worden. Ze delen bij de Kamer van Koophandel niet eens papieren zakjes uit voor wanneer het je even te veel wordt. Als ondernemer sta je er alleen voor en er zijn een hoop dingen die ik graag had willen weten voordat ik met dit avontuur begonnen was. Hier komt het dus, van mij naar jou, niet in een blije doos maar wel mooi overzichtelijk in bullits:

  1. Google weet echt niet alles. Je kan bijvoorbeeld niet: “welke agendapunten zijn er op een aandeelhoudersvergadering” googlen. Het woord Aandeelhoudersvergadering kun je wel googlen en het resultaat is niets in vergelijking met de werkelijkheid.
  2. Je begroting zal je naar alle waarschijnlijkheid te positief ingeschat hebben, omdat je deze 10 punten – en de andere 50.000 dingen die je graag had willen weten – nog niet wist. Niemand haalt zijn eerste begroting, en dat weet bijna iedereen om je heen, maar niemand spreekt het uit. Voel je geen failure als je prognose niet uitkomt.
  3. BTW is 21% en de belastingdienst wilt dat je dit altijd betaalt. Ik weet dat dit geen wereldschokkend nieuws is, toch heeft het meer impact dan je denkt. Het betekent dat wanneer jouw bedrijf 100 euro verdient met een product die je naar consumenten verkoopt, de belastingdienst 21 euro krijgt. Dit samen met de inkoop, je personeel, verzendkosten en verpakkingsmateriaal heb je nog 50 cent over om bij de Ikea een hotdog te kopen.
  4. Er zitten voordelen aan een low-budget start-up. Want met weinig geld kun je heel veel. Je wordt heel creatief met ruilen, ook wel barteren genoemd  Zo heeft iemand een logo voor mij gemaakt omdat ik hem met een klant hielp en hebben meerdere zzp-ers aan hun portfolio gewerkt door voor mij een klus te doen.
  5. Je zal je de eerste paar jaar manisch depressief voelen. De ene dag ben je letterlijk on top of the world, de volgende hang je aan je vingernagels boven de afgrond. Het manische gedeelte zal ervoor zorgen dat je de kracht hebt om uit een dip te komen. Dit houdt overigens niet op, zelfs na twee jaar niet.
  6. Get out of the building! Inspiratie vind je niet op kantoor achter je laptop. Het is noodzakelijk om naar buiten te gaan. Hiermee bedoel ik niet alleen netwerkborrels en lunches maar vooral ook een weekendje weg of een uurtje in het bos wandelen.
  7. Gefeliciteerd, je bent twee bedrijven begonnen! Ja, want jij bent zelf ook een merk en hoe jij jezelf neerzet als merk is HEEL belangrijk voor de toekomst van je onderneming. Net als je voor jouw merk een marketingplan, missie en visie bepaalt, moet je dit ook voor jezelf doen.
  8. Je bent geen übermensch en ook jij kan overwerkt raken. Een “normale” werkweek heeft niet voor niets 40 uur, als ondernemer ga je daar geregeld overheen maar soms moet je ook even wat gas terug nemen. Je kan niet 120 uur per week werken, een leuke vriendin zijn, er goed uitzien, je lekker voelen, drie keer per week sporten, een vrijgezellenfeest organiseren en een gezin stichten. Kan niet, slecht idee, niet doen dus.
  9. Je hoeft niet alles alleen te doen. Als je dat had willen doen was je zzp-er geworden. Jouw personeel is er om te doen waar zij goed in zijn, je betaalt ze ervoor. Je bent geen one-woman-show.
  10. Ik had willen weten wat een impact het hebben van een eigen bedrijf op je psyche zou hebben. En dit artikel legt dit haarfijn uit en in vrouwelijke vorm!

Wil jij na het lezen van deze top 10 nog steeds ondernemen? Focus dan op je doelen met de Pretty Productive planner en doe de 7 dagen business kickstart cursus. In 7 dagen leer je hoe je een bedrijf opzet die bij je past, waar geld mee te verdienen is en waar jouw doelgroep naar opzoek is! 

Er is een quote:

“being an entrepreneur is like jumping off a cliff and assembling your parachute on the way down”.

En dit is precies wat ondernemen is; risico’s nemen en snel handelen zodat je je niet te pletter valt.

Heb jij als ondernemer iets toe te voegen aan deze lijst? Let me know!

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Passief inkomen hoe
Reels Instagram tips
Digitale producten verkopen
foto6