Zou je meer willen verkopen, maar weet je niet hoe? Of promoot je jouw product of dienst wel, maar behaal je niet de resultaten die je wilt? Het eerste waar we aan gaan twijfelen, is ons aanbod. We vragen ons ineens af of het wel interessant genoeg is en of er überhaupt mensen zijn die hier geld voor over hebben. Toch ligt het probleem vaak niet bij je product/dienst, maar bij je sales. Er zijn een aantal veel gemaakte sales fouten waardoor je minder verkoopt. Ik bespreek er vandaag 6 én vertel je hoe je ze op kunt lossen!
1. Je verkoopt de features i.p.v. de resultaten
Als we iets willen verkopen, zijn we geneigd om alle eigenschappen van iets op te sommen om op die manier iemand te overtuigen om het te kopen. Dat is logisch, want je wil dat de ander weet wat hij/zij kan verwachten als ze tot aankoop overgaan. Toch is dat niet de manier waarop we dingen kopen. Denk maar eens aan het shoppen van kleding: koop jij een item omdat het uit 95% polyester en 5% elastaan bestaat, het gevoerd is, je het op 30 graden mag wassen en in de droger mag? Of koop je het omdat je jezelf er al helemaal in kan zien lopen en erin wil shinen op dat ene toffe event? Je koopt het resultaat, niet de features. Wanneer jij jouw product of dienst wil verkopen, is het veel overtuigender om de resultaten te benoemen: “Na dit artikel maak jij nooit meer deze sales fouten en ga je binnen no time meer verkopen en dus meer omzet draaien”.
2. Je spreekt niet tot je ideale klantpersona
Vaak gebeurt het dat wanneer je vraagt wat de doelgroep is, het antwoord zoiets is als “eigenlijk kan iedereen mijn klant zijn”, “vrouwen tussen de 20-35 jaar” of “zwangere vrouwen”. Dat is een veel te grote groep! Je kunt niet iedereen bereiken. Je kunt ook niet alle vrouwen bereiken. Je doelgroep moet veel specifieker, het liefst beperk je dit tot één ideale klantpersona. Dit is je ideale klant – als het aan jou zou liggen, zouden alleen maar deze mensen bij jou kopen. Door een klantpersona te maken en die volledig uit te werken, kun je je ideale klant veel beter aanspreken. Hoe dieper jij hierin gaat, hoe meer je ideale klant zich kan identificeren met jouw aanbod. Dat betekent niet dat andere mensen niet meer bij jou zullen kopen, maar er komen wel meer aankopen door je ideale klant. Zorg ervoor dat je promoties altijd je ideale klant aanspreken en niet ‘iedereen’. Om maar bij het kleding voorbeeld te blijven: als lange vrouw van 1.85m koop je liever een item uit een lijn specifiek gemaakt voor lange vrouwen. Zij snappen namelijk je struggles en bieden daar de oplossing voor. Bij de kleding voor ‘iedereen’ zul je minder snel kijken, want je hebt het idee dat dat toch niet echt goed zal zitten en niet bij jouw wensen past. Spreek jouw ideale klant aan!
3. Er is geen duidelijke call to action
Je promoot je product of dienst wel, maar er komt maar geen verkoop uit. Je vraagt je af waarom, want je aanbod is toch goed en mensen weten er toch vanaf? Ik zie bij heel veel posts op social media en zelfs bij advertenties vaak geen duidelijke call to action. Wat wil je dat iemand doet na het lezen van je tekst? Moeten ze zich ergens voor inschrijven? Iets direct aanschaffen? Waar doen ze dat? Hoe komen ze daar het makkelijkst? Maak het zo simpel mogelijk voor je potentiële klant. Zij hebben namelijk geen zin om veel moeite te doen om jouw aanbod te kunnen kopen, dus als ze ernaar moeten zoeken, haken de meesten daar af. Zonder call to action zet je niet aan tot een actie en zullen mensen gewoon doorscrollen. Vergeet dus niet om aan het einde van je tekst duidelijk te vermelden wat je wilt dat de ander doet en hoe ze dat moeten doen (bijv. “lees het artikel via de link in bio”).
4. Je doet geen follow-up
Je hebt een geïnteresseerde klant, misschien heeft hij/zij zich zelfs ingeschreven voor je nieuwsbrief of heeft diegene expliciet te kennen gegeven (bijvoorbeeld onder je Instagram post) dat ze geïnteresseerd zijn. Het niet doen van een follow-up is eigenlijk het verkoopproces niet afmaken. Dat is alsof je midden in een date opstaat en er vandoor gaat! Net zoals je dat bij een date niet zou doen (tenzij die wel héél slecht is), moet je dat bij het verkopen ook niet doen. Stuur warme leads gerust een follow-up. Dat kan een DM op Instagram zijn, een newsletter, een Facebook retargeting advertentie, etc. Wees niet bang om iemand te vragen of je nog ergens mee kan helpen en waarom ze nog twijfelen!
5. Je geeft niets weg
Veel ondernemers durven niets van hun product of dienst te laten zien, uit angst dat ze te veel weggeven en mensen er daardoor niet meer voor willen betalen. Zonde, want juist door het gratis weggeven van iets zullen mensen sneller overwegen om jouw aanbod te kopen. Het is niet voor niets dat je in supermarkten regelmatig eten kan samplen – zo maak je er kennis mee en dat verhoogt de kans dat jij er sneller aan denkt wanneer je iets gaat kopen! Bedenk wat jij gratis weg kan geven dat mensen warm maakt voor jouw product of dienst. Misschien is het een dag uit je cursus, een klein ebook of een digitale versie van je product. Zo kun je op Pretty Ambitious bijvoorbeeld gratis een dag uit de Business Kickstart cursus ontvangen wanneer je je inschrijft voor de newsletter. Een win-win, want wij weten dat jij geïnteresseerd bent in de Business Kickstart en kunnen een follow-up doen (daar is punt 4 weer!) en jij kunt de cursus gratis uitproberen om te zien of het wat voor je is.
6. Te veel afleiding in het bestelproces
Volg de online Sales Masterclass

Wil jij van je sales angst af? Een strategie maken die ervoor zorgt je elke maand je targets haalt? Shelley en ik maken een sales tijger van je! 🐯