Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Grootste learnings 2018: ondernemen met een baby

Ik was begonnen met het schrijven van een blog over mijn grootste learnings uit 2018, maar ik kwam er achter dat ik een groot deel van 2018 zwanger, net bevallen en moeder van een kleine baby was. Dat heeft dit jaar andere uitdagingen gegeven dan voorgaande jaren en dit zijn daaruit mijn top 5 learnings:

 1. Plannen plannen.. en loslaten

  Voordat ik moeder werd, had ik voor alles een plan: mijn verlofperiode, de bevalling en wanneer ik weer ging werken. Geen van deze plannen heb ik 100% kunnen volgen, logisch natuurlijk, maar ik heb geen spijt dat ik deze plannen heb gemaakt en verwachtingen had. Sommige plannen heb ik namelijk wel kunnen uitvoeren. Zo wilde ik mijn website afmaken tijdens mijn verlof. Dat is niet helemaal gelukt, maar ik was wel heel erg ver en kon 4 maanden na mijn bevalling deze website live gooien.

  Learning: Maak dus plannen, maar vergeef het jezelf zeker als je niet alle doelen haalt en wees blij met elke vorm van progressie.

 1. It takes a village

  Ik had niet zo snel aan de slag kunnen gaan als ik niet de hulp van mijn partner, de lieve oma’s (oké, ook wel opa’s, maar oma’s zijn toch echt nuttiger) en team had gehad. Tijdens mijn verlof en de periode na de bevalling heb ik me geen zorgen hoeven maken om e-mails of campagnes. Maar ook nu ik weer vol aan het werk ben, verdelen mijn vriend en ik de taken goed, passen oma’s een dag op en gaat de kleine naar de opvang, waar hij het gelukkig super goed naar zijn zin heeft. Ik bedenk me wel eens wat ik zou doen zonder al deze hulp en ik kan me daar geen voorstelling van maken.  

  Learning: Zorg er dus voor dat je alle hulp die je kunt krijgen, verzamelt.

 2. Find your tribe

  Toch is moederschap en ondernemen anders dan als je niet werkt of in loondienst bent. Er zitten voor- en nadelen aan. Één voordeel is ook meteen je nadeel: je bent namelijk flexibel, waardoor het ook vaak logisch is dat ik degene ben die niet werkt als de kleine man ziek is. Ik vond het heel erg lastig om me hierbij neer te leggen. Ik wilde namelijk ook de persoon zijn die hem alle liefde en knuffels gaf, maar voelde me no very ambitious.. Ik was voor mijn zwangerschap ook in de veronderstelling dat moeders en vaders dit soort problemen maar moeten delen. Hier ben ik op terug gekomen, want de mama is toch echt even wat anders dan de papa. Wat mij heeft geholpen zijn alle onwijs lieve Insta-moms die ik heb ontmoet. Die me moed inpraatten, vertelden dat het echt een fase was en alle praktijkervaringen en tips die daarbij hoorden deelden. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat werken aan een statafel met een draagzak om enorm handig is. Uiteindelijk is het fijnste om te horen dat het normaal is om je zo te voelen, dat er duizenden vrouwen hetzelfde mee maken en meegemaakt hebben.

  Learning: find your tribe en maak hier goed gebruik van.

 3. Jij bent nu echt de belangrijkste 

  Ik wist al dat ik de belangrijkste persoon overall ben, in mijn leven en bedrijf. Als het met mij niet goed gaat, heb ik een probleem en dat is met een kind niet minder geworden. Zeker in het begin, toen Lennon nog een klein hulpeloos wezen was dat volledig afhankelijk was van mij voor voeding, warmte en liefde, heb ik mezelf nog nooit zo belangrijk gevoeld. Hierdoor kan ik nu veel strenger zijn in de beslissingen die ik maak. Mijn tijd is schaars en ik besteed deze alleen niet bij mijn kind als het mij iets oplevert. Dus geen nutteloze events, “kopjes koffie” met mensen die gratis coaching willen of doelloos door Instagram scrollen. Onze eigen Pretty Productive planner helpt hier ook erg bij, mocht je behoefte hebben aan focus!

  Learning: Focus op wat echt belangrijk is, waardoor je uiteindelijk meer bereikt.

 4. Je personal brand is belangrijk

  Ondernemen, zwanger worden en een kindje krijgen, is toch wel een dingetje. Je kan gewoon echt even niet werken, opdrachten gaan aan je voorbij en je bent even ‘off the radar’. Ik ben zo blij dat toen ik weer begon met werken, ik niet keihard opzoek moest gaan naar nieuwe klanten en dat komt door mijn personal brand. Mijn personal brand is zo onwijs belangrijk geweest voor de groei van mijn bedrijven en zeker bij Pretty Ambitious is het mijn grootste marketing kanaal. Omdat ik veel vragen van ondernemers krijg hoe je je persoonlijke Instagram account inzet voor je bedrijf, heb ik het e-book Instapreneur cursus gecreëerd. In deze 5-daagse cursus deel ik mijn persoonlijk Instagram strategie en hoe je meer klanten uit Instagram kunt halen. 

  Learning: Het is belangrijk omdat jezelf te laten zien.

Wat zijn jouw grootste learnings uit 2018? Laat het mij weten in de comments.

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Aranka - Pretty Ambitious
Aranka | Pretty Ambitious
Affiliate marketing tips cursus