Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Zo vind jij de juiste mentor

Toen ik besloot mijn baan op te zeggen en een bedrijf te starten had ik heel veel behoefte om de ervaringen van mensen te horen die dezelfde stap hadden gemaakt, zodat ik iets kon leren van hun keuzes. Al snel bleek dat ervaringen online niet in detail gedeeld worden. Ik ben toen in mijn netwerk gaan rondvragen wie er zin had om met mij koffie te drinken zodat ik ze een miljoen vragen kon stellen die niet te Googelen waren. Het verbaasde mij hoeveel business-koffie-dates ik toen voor elkaar kreeg met CEO’s van inspirerende bedrijven.

Ruim drie jaar verder is het omgedraaid en krijg ik dagelijks koffiedates aangeboden. Vaak zo veel dat ik een maximum per maand heb vastgesteld. Maar ik beantwoord iedereen, soms is een mailtje of call genoeg om iemand verder te helpen, en dat doe ik graag. Dus heb jij ook behoefte aan een mentor of coach? Onderstaand mijn tips om jezelf te blijven ontwikkelen of de kennis van iemand anders in te schakelen om je op weg te helpen.

Maak van netwerken jouw specialiteit

Man, wat was ik blij dat ik altijd heel erg goed ben geweest in contacten leggen voordat ik mijn avontuur als ondernemer startte. Al sinds mijn HBO opleiding voegde ik iedereen toe op LinkedIn die ik tegenkwam. Er was een hele slimme docent op het HBO die tegen ons zei: “Look around you, the person sitting next to you could be the new vice president of a company you want to work with one day”. Dit heb ik altijd onthouden. Ook al waren deze studenten op dat moment nog mijn gelijken, ze hadden allemaal een veel belovende toekomst. Via mijn netwerk kwam ik in contact met mijn eerste business mentors, ik stuurde een klein LinkedIn berichtje en binnen een week had ik 2 gesprekken met doorgewinterde ondernemers! Uit onderzoek van het business netwerk is gebleken dat 89% van de senior business leiders open staat voor het geven van advies.

Daarom lanceert LinkedIn binnenkort* een gratis service die potentiële mentors en mentees matched, een soort Tinder voor je carrière. Op dit moment heeft een geselecteerd gezelschap toegang tot de dienst, maar er wordt verwacht dat alle 500 miljoen LinkedIn leden eind van de zomer toegang hebben.

*Note: deze blog is in november 2018 geschreven.

Tip: Wanneer je iemand via LinkedIn benaderd, zorg dan dat je account up-to-date is. Zoek je een nieuwe uitdaging? Dan moet dit het eerste zijn dat iemand ziet als ze jouw naam voorbij zien schieten. Ben je nog niet gelinkt? Zorg dan voor een transparante uitleg wanneer je de uitnodiging stuurt. Ik vind het over het algemeen niet erg als ik een LinkedIn request krijg van iemand die ik niet ken als ik weet waarom ik deze uitnodiging krijg.

Betaalde of onbetaalde mentor

Heb je meer nodig dan een koffiedate? Dan praat je al over coaching. Als je in dienst bent bij een bedrijf is het vaak heel fijn om een mentor te hebben die in jou de potentie ziet en je wilt helpen om dit te ontwikkelen. Intern zal dit geen extra kosten meebrengen, hooguit een uurtje langer blijven zitten en die persoon te trakteren op een etentje.

Ben je ZZP’er of ondernemer? Dan is de behoefte aan een coach met relevante ervaring van onschatbare waarde. Maar vaak is een coach erg duur voor een starter en dit komt op de laatste plaats in de begroting. Terwijl een coach je kan helpen om sneller te ontwikkelen en minder fouten te maken waardoor het geld de investering waard is. Daarom adviseer ik altijd om budget te reserveren voor zelfontwikkeling.

Tip: Mocht je geen geld hebben voor een coach dan kun je ook aandelen in je bedrijf aanbieden, een paar uur werken voor die persoon in ruil voor coaching of een andere deal sluiten. Coaching is het eigenlijk altijd waard!

Online coaching

Begin 2016 kwam ik na het lezen van de bestseller Million Dollar Women in contact met de schrijfster en tevens ook business coach, Julia Pimsleur. Tot mijn geluk startte ze net haar allereerste online course waarin alle facetten van het ondernemen voorbijkwamen. Samen met zeven andere vrouwen maakte ik deel uit van haar pilot groep, waardoor ik veel tijd met Julia zelf spendeerde. De andere vrouwen kwamen allemaal uit Amerika, de één nog indrukwekkender dan de ander.

De course werd live gegeven en aan het eind van de 90 minuten konden we vragen stellen. We kregen huiswerkopdrachten, waardoor ik meteen aan de slag kon met wat ik geleerd had.  Als bonus kregen we nog een half jaar Mastermind coaching van de geweldige Liz Scully.

Mastermind

Ik had er nog nooit van gehoord, maar in Amerika is een mastermind heel normaal. Inmiddels heb ik al in drie masterminds gezeten en kan ik het iedereen aanraden. Korte uitleg wat het is: een mastermind bestaat uit vier tot zes mensen met ongeveer dezelfde achtergrond. Er is een mastermind coach en die heeft de taak om de gesprekken te leiden en de structuur te behouden. De online mastermind van Liz Scully was zo fijn! Elke bijeenkomst ging via Zoom (een soort Skype maar dan veel stabieler) en elke ondernemer gaf een onderwerp of probleem aan waar ze het over wilde hebben. Dan reageerden de andere ondernemers, en tenslotte de mastermind coach.

Er is één regel: advies geven mag niet, je mag alleen uit ervaring spreken. Dus je mag niet zeggen: ik zou dit en dit doen. Maar je zegt: “in een soortgelijke situatie heb ik dit probleem op deze manier aangepakt, en ik heb deze mensen gevraagd mij te helpen”. De mentor mag je naar aanleiding van het probleem wat huiswerk geven, en zorgt ervoor dat er volgende keer gevraagd wordt naar dit huiswerk. Na een half jaar in deze mastermind gezeten te hebben, heb ik veel uitdagingen getrotseerd maar wat nog veel leuker was, is dat ik zelf ook een beetje aan het coachen was naar de andere ondernemers.

Tip: Heb je zelf inspirerende ondernemers om je heen waar je regelmatig koffie mee drinkt, vorm dan samen een mastermind! Ik heb dit met drie ondernemers die ik onwijs hoog heb zitten, wij komen een keer per twee maanden samen en ik kom zo geïnspireerd uit deze meetings!

Accelerator

In de eerste jaren van mijn bedrijf begreep ik goed wat een startup betekende. Er was eigenlijk alleen een start. We konden niet veel meer dan educated guesses maken, begrotingen bijstellen en soms ook gewoon even een potje hopen dat je prognoses in de buurt kwamen van de werkelijkheid. Maar na anderhalf jaar hadden we ineens een heel boekjaar, waarin je goed kon terugkijken wat werkte, en veel beter de groei in kon schatten en budgetten verdelen. Op dat moment had ik behoefte om mensen om mij heen te verzamelen die hetzelfde doormaakten. Toen ben ik aangesloten bij de EO (Entrepreneurship Organization), dat is een accelerator waar ondernemers zich bij aansluiten als ze klaar zijn voor groei.

De accelerator gaat in groepjes, ik zat bij vijf getalenteerde ondernemers en we werden gecoacht door een doorgewinterde onderneemster Janita Toren van Uninu die al jaren succesvolle onderneemster is. Ben je wat verder in je bedrijf, dan is een accelerator programma een mooie volgende stap om je netwerk aan ondernemers uit te breiden, maar ook om heel veel te leren van de ervaringen van anderen. 

Al deze inspirerende mensen kan ik gelukkig allemaal terugvinden in mijn online netwerk. Via LinkedIn ben ik op de hoogte van waar zij op dit moment mee bezig zijn in hun carrière of onderneming. Dus ben je nog niet heel erg bezig met LinkedIn, begin er dan nu mee! Elk contact vertegenwoordigt een waarde. Ben je opzoek naar een mentor, spreek je netwerk aan!

De meest waardevolle coaching die ik heb gekregen kwam van ondernemers zelf. Mocht het kriebelen om een online business op te starten, dan is mijn Business Kickstart e-book een goede eerste stap. Ik leer je in 7 dagen hoe je een winstgevend bedrijf op kan zetten.

To sum up:

  1. Voeg mensen toe op LinkedIn waar je mee in aanraking komt, ook al heb je op dat moment misschien geen zakelijke reden.
  2. Zorg dat je LinkedIn up to date is.
  3. Bekijk in welke fase je van je bedrijf zit en wat voor soort coach of mentor je nodig hebt.
  4. Verzamel ondernemers om je heen en wees zelf ook een mentor.
  5. Investeer in jezelf. Coaching en accelerators brengen kosten met zich mee, zet deze in je begroting en geef jezelf deze ruimte, het is het waard!

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met LinkedIn gemaakt.

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Passief inkomen hoe
Reels Instagram tips
Digitale producten verkopen
foto6