Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Hoe start je een community voor je bedrijf?

Een van de meest gestelde vraag die ik via Instagram krijg is: “Hoe bouw ik een community?” en “Hoe krijg ik meer volgers op Instagram”. In veel gevallen weten mensen niet wat een community precies is en wat het kan betekenen voor jouw bedrijf. Omdat een community – wanneer je deze op de juiste manier bouwt en inzet – veel voor de groei van je bedrijf kan betekenen, deel ik mijn tips voor het bouwen van een community.

Waar zit je community? 

Een community wordt vaak gezien als een groepje mensen die op een bepaald social netwerk zit. Dus bijvoorbeeld de hoeveelheid mensen die je op Instagram volgen. In mijn ogen is een community meer verspreid en gelinkt aan jouw merk niet aan een bepaalde online omgeving. Zo kun je mensen bereiken via social media zoals Instagram of een Facebook group, maar ook via je e-mail en op jouw blog. 

Zorg dat je kan communiceren met je community

Een belangrijke factor voor deze online ontmoetingsplekken is dat ze ingericht zijn op 2-way communication. Jouw merk spreekt een groep mensen aan via een medium en de individu die jouw content volgt kan hierop reageren. Ik zie erg vaak vooral grotere influencers die deze communicatieflow niet meer aan kunnen, heel erg zonde is dat. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen niet meer benaderbaar zijn en een soort celebrity status krijgen. Als merk is het erg belangrijk dat je deze engagement aanmoedigt door snel, maar vooral persoonlijk te reageren op berichtjes. Of deze nu zichtbaar zijn of niet. Zoals bijvoorbeeld direct messages via Instagram of vragen stellen via je newsletter. Juist als je op deze berichten reageert bouw je een band op met je community.

Zo bouw je een community

Content voor je community

Of je nu je community op Instagram, een blog of newsletter hebt verzameld, je kan het niet de hele tijd alleen over je product hebben. Dan haken mensen af. Goede content die afgestemd is op jouw doelgroep zorgt ervoor dat de engagement op gang blijft en dit draagt bij aan je expert status. Vraag je af waarom mensen je (moeten) volgen, wat bied jij voor kennis zonder dat je er iets voor terug verwacht. 

Een mooie oefening is om wat onderwerpen te verzinnen die gerelateerd zijn aan jouw producten. Zoals deze blog, onderaan zal ik je naar de sales page sturen van mijn Business Kickstart e-book. Omdat jij geïnteresseerd bent in het bouwen van een community, ga ik ervan uit dat je nog wel wat meer hulp kan gebruiken bij je bedrijf. Ook nodig ik je uit om een vraag te stellen, dat is weer goed voor de engagement.

Vind je het moeilijk om onderwerpen te verzinnen, pak dan een vel papier en teken twee cirkels, de middelste is jouw product en er omheen schrijf je alles op wat er ook maar iets mee te maken heeft. Binnen no-time zul je nieuwe content ideeën hebben!

Hoe start je een community voor je bedrijf?

Fans en UBER fans

Naast je moeder zijn er altijd een paar mensen die er vanaf het begin bij zijn, veel reageren en als eerst je producten kopen. Dit zijn je ambassadeurs en erg belangrijk voor je merk. Zorg dat je wat tijd neemt om deze persoon beter te leren kennen door vragen te stellen. Wat verwachten en hopen zij dat jij gaat doen in de toekomst? Maak deze persoon het lievelingetje uit de klas en beloon haar voor haar loyaliteit door bijvoorbeeld een shoutout of extraatje tijdens een bestelling.

Vandaag doen!

Wil jij jouw community vandaag verder uitbreiden, neem dan de volgende stappen:

  • Bekijk de content die je voor komende weken gepland hebt, is er ruimte voor engagement, stel je genoeg vragen?
  • Maak een lijst van onderwerpen waar jouw doelgroep geïnteresseerd in is, gerelateerd aan de producten die je verkoopt. Voorbeeld: Verkoop je babyproducten, geef tips over babyvoeding. Verkoop je gitaarlessen, deel tips om je gitaar te stemmen.
  • Bel eens met je leukste volger of ga koffie drinken, want offline is eigenlijk toch altijd net iets leuker.
  • Zorg dat de basis van je bedrijf scherp staat: weet je wie je doelgroep is? Heb je al een business plan? Ik help je op weg:

Heb jij een community opgebouwd voor je bedrijf? Of ben je hier nog mee bezig? Laat mij in de comments weten hoe je dit hebt aangepakt. Heb je nog vragen? Stel ze dan ook hieronder.

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Aranka - Pretty Ambitious
Aranka | Pretty Ambitious
Affiliate marketing tips cursus