Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

5 tips om haalbare doelen te stellen

We zitten inmiddels alweer aan het einde van dit jaar. De tijd vliegt, naar mijn gevoel was het gisteren nog januari. Over de jaarwisseling gesproken: misschien is het tijd om terug te kijken naar je goede voornemens van 2018. Wat waren ze ook al weer en is er al iets van terecht gekomen? Een van mijn doelen voor 2018 was om een betere planner te worden. Ook wilde ik meer focus en productiever werken, zodat ik meer tijd had voor familie en leuke dingen doen zoals op vakantie gaan. Hoe is het met jouw doelen gegaan? Mocht je wat hulp kunnen gebruiken voor je doelen voor 2019; ik wil je op weg helpen met 5 tips hoe je haalbare doelen kunt stellen!

1. Keep it simple

Probeer een groot doel op te delen in kleinere doelen. Wil je graag een betere planner worden? Begin dan met het kiezen van een goede agenda of het gebruiken van een digitale agenda. Ik gebruik Google Calendar, deze synchroniseert met al mijn apparaten. En omdat mijn telefoon aan mijn lijf vergroeit zit, heb ik altijd overzicht van mijn afspraken die dag. Stel als doel dat je elke ochtend je agenda doorkijkt en afspraken inplant zodat je een duidelijke dagbesteding hebt. Zo ben je ineens misschien een stuk dichterbij je doel dan je ooit bent geweest. 

Tip: laat anderen jou een agenda uitnodiging sturen als ze een afspraak met je willen maken met daarin het adres en doel van de meeting. Dit moet een regel worden, zonder agenda uitnodiging is er geen afspraak. Hoe vaak ik al “Afspraak Tom” in mijn agenda heb zien staan zonder enig idee wie Tom is en wat Tom van mij wil, laat staan op welke locatie Tom mij verwacht. Op deze manier maak je het makkelijk voor jezelf en dwing je de ander om na te denken over het doel van de meeting.

2. Schrijf je doelen op

Ik heb tientallen leuke notitie boekjes waar ik elke dag mijn to do’s in op schrijf. Maar alleen het opschrijven zorgt er niet voor dat ik het ook ga doen. Vaak schrijf ik te veel taken op waardoor het onmogelijk is om alles af te krijgen in een dag. Dan sluit ik mijn boekje en begin ik gewoon. Daarom heb ik samen met Shelley van Hashtag Lifegoals de Pretty Productive planner ontwikkelt. In de planner focus je op je doelen (zowel zakelijk als persoonlijk). Je schrijft per week al je to do’s op en verdeelt deze vervolgens over je werkdagen. Hierdoor commit je je echt alleen aan de belangrijkste taken voor de dag en krijg je dus een veel scherpere focus. Ik ga natuurlijk een van de to do’s verspillen met “kattenbak verschonen” of “terugmailen Tom” (om er achter te komen waar die afspraak over gaat). Probeer dus alleen de top 3 of maximaal 5 belangrijke taken van de dag op te schrijven. Op deze manier voel jij je aan het eind van de dag een echte rockstar!

3. Stel een deadline

Ik was vroeger een student die de laatste dag voor een essay ingeleverd moest worden enorme meters maakte. Ik reageer dus heel goed op deadlines. Stel voor elk doel een deadline. Hoe groot of hoe klein. Bij kleine doelen, zoals je inbox van je e-mail helemaal leegmaken, kun je het doel stellen dat je 1 uur aan je mailbox mag werken. Zet op je telefoon een alarm voor 1 uur en je zal zien dat je ineens veel sneller gaat werken. Voor grote doelen zoals een project is een deadline vaak nodig om een planning te maken. Wat ik doe is de deadline stellen en dan een backplanning maken. Als het project volgende maand af moet zijn, wat gaan we dan de komende 4 weken doen? Daar stel ik ook individuele deadlines aan, deze zijn gelinkt aan mijn grote doel. Als ik een deadline niet haal, dan heb ik minder tijd voor de volgende deadline of moet ik mijn grote deadline bijstellen. In het begin moet je heel veel bijstellen, maar als je dit een tijdje doet, leer je beter tijd inschatten. Hierdoor zul je zekerder aan een project beginnen en makkelijker commitments kunnen geven aan mensen zoals klanten.

4. Focus!

Vaak denken wij vrouwen dat we 3 dingen tegelijk kunnen. I’ve got news for you.. Dat is dus niet zo. Multitasken zorgt ervoor dat je in plaats van 100% voor een taak gaat, dit verdeelt over meerdere taken. Al deze tips heb je niets aan als je elke 3 seconde afgeleidt wordt door productiviteitsvreters zoals e-mail notificaties, social media en die vervelende collega die om de haverklap je naam roept. Om echt je doelen te behalen, heb jij focus nodig! Wat is het meest storend en afleidend in jouw omgeving? Maak een systeem voor jezelf waarbij je, voordat je een taak begint, je telefoon om te draait, e-mail weg klikt of alle andere afleidingen uit zet of bij uit de buurt gaat.

5. Motiveer jezelf constant

Zorg dat je altijd een goede dosis motivatie om je heen hebt. Dit zijn de accounts waar ik heel blij van wordt:

Girlboss
Womenontop
Careergirldaily
 Goaldiggersclub

Ga op zoek naar mensen met dezelfde doelen als jij en vertel aan zoveel mogelijk mensen wat jij dit jaar wilt bereiken. Wanneer je ergens over praat, wordt het realistisch en zal je sneller geneigd zijn om het serieus te nemen. Sla daarnaast nog een aantal goede motiverende quotes op op je telefoon en stel er een in als achtergrond. Zo word je altijd herinnerd aan je doelen. Hier zijn er alvast een paar van mij:

          

Dus waar wacht je nog op? Go get ‘m girl! Voordat je begint, ben ik heel benieuwd wat jouw eigen doelen zijn voor dit jaar. Dus schrijf ze hieronder in de reacties dan ga ik je motiveren!

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Passief inkomen hoe
Reels Instagram tips
Digitale producten verkopen
foto6