Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Kies de perfecte naam voor je merk

De merknaam kiezen van je bedrijf is net zo belangrijk als die van je eerste kind (althans dat vermoed ik). Het kiezen van een naam is niet makkelijk en het kost even wat tijd. Maar voor mij was het moment dat ik de naam gekozen had, het punt dat shit got real. In eens heb je het niet meer over “mijn bedrijf” maar heeft het beestje een naam gekregen. Maar hoe verzin je een merknaam en waar begin je?

Research

Wie moet de naam aanspreken? Spreek je consumenten aan, en hoe oud zijn ze? Wat vindt jouw klant belangrijk? Dit zijn dingen die je in de essentie al hebt opgeschreven in je businessplan. Toen ik de naam #FITGIRLCODE bedacht wist ik dat mijn naam een grote groep vrouwen moest aantrekken, jong en innovatief. De meiden die op Instagram hun food foto’s met #healthy tags posten.

Onderzoek ook wat voor namen bestaan er al in jouw branche. Toen ik de naam Jogha bedacht wist ik al dat ik niet meer dan 5 letters in de naam wilde. Met concurrenten als Nike, Puma en Reebok wist ik dat kort zeker krachtig zou zijn.

Oefening:

  • Schrijf woorden op die passen bij jouw merk, begin met een leeg vel papier en blijf woorden opschrijven. Combineer deze woorden, gebruik een + teken om ze te koppelen.
  • Maak 5-10 mogelijke namen.
  • Zorg ervoor dat de naam goed uit te spreken is.
  • Google de namen (serieus, google it) voor het geval je naam iets verschrikkelijks betekent of al bestaat.
  • Check of de naam nog vrij is als domeinnaam en op social media.

Naam gevonden?

Leg de naam ASAP vast op social media en koop het domein op een domeinnaam registratie site. De kosten hiervoor zijn vrij laag als je domeinnaam nog vrij is. Het kan zijn dat je hier tegen een groot ‘probleem’ aanloopt. Er zijn namelijk in de wereld 10 miljoen namen die vast gehouden worden door zo genaamde name squatters. Dit zijn mensen die uit voorzorg een domeinnaam aanschaffen en hier dik aan verdienen. Zo heeft de domeinnaam pizza.com ooit 2,6 miljoen dollar opgeleverd.

Je eigen naam gebruiken als merknaam

Er zijn voor- en nadelen voor het gebruiken van je eigen naam. Jij bent namelijk al een merk met een verhaal. Al zijn er heel veel voorbeelden van ondernemers die hun naam gebruiken als merknaam, zoals Ralph Lauren, Phillip Lim en Alexander Wang. Het voordeel is dat mensen zich gemakkelijker aan een persoon binden dan aan een merk. Het nadeel is dat je merknaam wanneer je investeerders hebt niet alleen eigendom is van jou zelf.

Next steps..

Je merknaam is iets waar je niet te licht over moet denken, maar je moet er ook geen dagen aan besteden. Zo zijn er hele studies en bureaus die je kunnen helpen met de beste naam te kiezen en je kan er duizenden euro’s aan uitgeven. Geef jezelf een deadline zodat je niet onnodig veel tijd verspilt. Je hebt nog zo veel meer te doen! Wil je je merk registreren en beschermen dan kun je dit doen door het hier te deponeren, er zitten wel kosten aan verbonden.

En heb je je merknaam al gekozen, waar liep je tegenaan? Heb je nog meer tips die ik mee kan nemen of vragen. Let me know!

Lees hier ook de 10 dingen die ik graag had willen weten voor ik begon met ondernemen

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Passief inkomen hoe
Reels Instagram tips
Digitale producten verkopen
foto6