Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

MailBlue vs. MailChimp

Leestijd: 8 minuten

First things first: Misschien ben je via Instagram naar dit artikel gekomen omdat je mijn ebook e-mail sequence wilt ontvangen die je kan gebruiken om van online weggever naar ebook verkoop te gaan. Die krijg je als je via mijn link een (proef) account Mailblue start. Jump naar het eind van het artikel om gebruik te maken van deze aanbieding. In dit artikel staan affiliate linkjes, maar zoals je van mij gewend bent help ik je kiezen wat voor jou en jouw business het beste is. 

 

Wat is de beste e-mail provider voor zzp-ers?

Een vraag die ik regelmatig van ondernemers en zzp-ers krijg is waarom ik zelf overgestapt ben naar Mailblue en waarom MailBlue beter zou zijn dan MailChimp. Daar is heel veel over te zeggen. 

De eigenaar van MailBlue zelf heeft ook een uitgebreid artikel geschreven waarin hij een vergelijking maakt waar je veel informatie uit kunt halen, maar let’s be honest: je gaat nooit op je eigen website verkondigen dat je concurrent beter is. Ik heb beide tools inmiddels jarenlang gebruikt en zal je eerlijk vertellen wat ik ervan vind en de verschillen belichten zodat jij een goed geïnformeerde keuze kunt maken tussen de twee systemen.

 

Waarom ik ben overgestapt van MailChimp naar MailBlue 

Ik heb met mijn bedrijven altijd met Mailchimp gewerkt en kende het systeem goed. Ik heb ook maanden – misschien wel een jaar – getwijfeld om over te stappen. Ik had graag zo’n artikel als deze gelezen om sneller tot een beslissing te komen. Uiteindelijk was de druppel de flinke prijsstijging bij MailChimp in combinatie met het overzicht wat ik miste. Ik ben me toen gaan verdiepen in andere email marketing systemen. Ik kwam uit bij ActiveCampaign en heb voor de Nederlandse versie MailBlue gekozen. Er is dus geen verschil tussen de twee, behalve de taal. Nu ik overgestapt ben, zijn er 3 dingen waarom ik blij ben dat ik het gedaan heb:

 

Groei in passief inkomen

Naast 1:1 coaching verkoop ik via mijn webshop e-producten en een fysiek product. Als ik geen lancering had dan zette ik ongeveer €300 per maand om toen ik met MailChimp werkte. Dit stijgt elke maand en is nu structureel €900 per maand. Alleen maar via mijn website of Instagram naar mijn gratis weggever en goede e-mail sequence. Dit komt omdat MailBlue veel meer functies heeft om je funnel beter te maken. Zo zag ik al snel dat er na 1 e-mail veel uitschrijvingen waren. Dit heb ik aangepast en toen ging  mijn conversie direct omhoog. Nu ik 3 e-mail sequences heb die goed werken, is het doel om er nog een paar te maken en zo snel naar €2000 passief inkomen te gaan. 


Mailblue als sales systeem

Voor mijn coaching business is volume niet heel erg belangrijk. Het gaat vooral om de kwaliteit van de lead. Je kan je voorstellen dat je voor een product van €57 makkelijker een automatische e-mail sequence maakt die converteert naar een verkoop dan een coaching sessie van een paar honderd euro. Eigenlijk gebruikte ik MailChimp nooit om leads te verzamelen voor coaching, het was meer bedoeld voor mijn e-producten. Maar na een jaar coachen merkte ik dat mensen die behoefte hadden aan coaching (en dit graag bij mij wilden) één of meerdere e-producten gekocht hadden. Door dit inzicht heb ik mijn hele intake procedure aangepast en krijg ik nu sneller kwalitatieve leads voor mijn coaching business. 

Ik kijk nu regelmatig tussen mijn ‘Top Contacten’ en als ik zie dat iemand voor meer dan 3 lijsten is ingeschreven bekijk ik de website of Instagram account om contact te leggen voor een 1:1 coaching.

 

E-mail lijst bouwen in Mailblue

Mijn e-mail lijst stond al een tijdje stil, er kwamen net zoveel mensen bij als dat er weggingen. Ik heb meerdere producten dus meerdere ‘lijsten’. Aan die lijsten koppel ik e-mail sequences. Je schrijft je in voor een lijst door bijvoorbeeld aan te geven dat je een gratis checklist voor mij wilt ontvangen en krijgt dan om de dag een mailtje van mij om je naar een verkoop te sturen. Die lijsten zijn makkelijker en overzichtelijker te bouwen in MailBlue. Het is ook een kip-en-ei verhaal; doordat ik nu meer passief inkomen genereer, besteed ik ook veel meer aandacht aan mijn e-maillijst. Het dashboard van MailBlue laat in een oogopslag zien hoeveel mensen erbij gekomen zijn en wat de activiteiten zijn. Dus waar ze op hebben geklikt, wat de interactie is en welke campagnes er lopen. 

 

Het belangrijkste verschil tussen Mailblue en Mailchimp

Laat ik beginnen door te zeggen dat de één niet per definitie beter is dan de ander. Ik heb in mijn bedrijven jarenlang MailChimp gebruikt en daar zijn we heel ver mee gekomen. Het belangrijkste verschil is de rol die email marketing in jouw business speelt. Met de gratis features van MailChimp kun je een goede start maken, zeker wanneer je email marketing nog niet zo ontwikkeld is en je simpelweg mails wilt kunnen sturen met over het algemeen hetzelfde doeleinde naar een grote groep mensen. Daar is geen uitgebreide software voor nodig. Als je specifieker wilt kunnen segmenteren binnen je subscribers en een hoop van het proces wilt automatiseren, dan ben je beter af met MailBlue. MailBlue heeft geen gratis account (behalve een gratis proefperiode van veertien dagen), maar met het goedkoopste pakket van 9 euro per maand kun je al heel ver komen. 

De keuze tussen MailBlue en MailChimp start dus bij de beslissing welke rol email marketing in jouw bedrijf speelt of gaat spelen. Als je er geen kosten voor wilt maken en het simpel wilt houden, dan kun je prima terecht bij MailChimp. Je wilt bijvoorbeeld alleen wat mensen op je email lijst af en toe een info mail sturen. Als je op het punt staat om te starten met email marketing en/of het echt wilt gaan inzetten als omzet-genererend kanaal, om bijvoorbeeld jouw producten of diensten te verkopen, dan zou ik je zeker aanraden om direct te beginnen met MailBlue in plaats van later over te stappen. Alles overzetten kost een hoop tijd (ik spreek uit ervaring) en dat kun je jezelf beter besparen door het in een keer goed te doen. Mocht je wel al MailChimp hebben en wil je email marketing inzetten voor je bedrijf, dan is overstappen wel aan te raden.

 

Verschillen in features

Dit artikel zou geen vergelijking zijn als ik de verschillen in features niet meeneem. Ik bespreek de belangrijkste met je zonder dat het een al te technisch verhaal wordt. Zodat elke email marketing leek het begrijpt. 😉

Contacten

Een belangrijke graadmeter in je email marketing is het aantal contacten dat je hebt. Je contacten zijn je aantal subscribers, het aantal mensen dat is ingeschreven op jouw mailings. In MailBlue telt elk uniek emailadres als één contact, ook wanneer dit email adres in meerdere ‘lijsten’ ingeschreven staat. Denk bijvoorbeeld aan je wekelijkse newsletter, maar ook updates over een bepaald product wat ze eerder hebben gekocht, of het vervolg op een webinar waar ze ooit bij zijn geweest. Wanneer een contact zich dus voor meerdere van jouw lijsten heeft ingeschreven (zie dit als een super fan), telt diegene nog steeds als één contact. MailChimp pakt dit anders aan; wanneer een contact daar op drie lijsten ingeschreven staat, telt diegene ook drie keer mee als contact. De pakketten zijn onder andere ingesteld op de hoeveelheid contacten die je kwijt kunt, dus op deze manier ben je bij MailChimp een stuk sneller toe aan het volgende (duurdere) pakket. 

Lijsten

In het aantal lijsten dat je kunt hebben zit ook een belangrijk verschil en dit was, net als de manier waarop de contacten worden geteld, een van de grootste redenen dat ik over ben gestapt van MailChimp naar MailBlue. Vroeger was het in MailChimp zo dat je oneindig veel lijsten kon hebben. Dat maakt het hele proces een stuk makkelijker, want je kunt mensen die zich via een winactie inschrijven groeperen in de lijst ‘winactie’, iedereen die iets bij je heeft gekocht in de lijst ‘klanten’, alle mensen die je wekelijkse newsletter willen ontvangen in ‘nieuwsbrief’ en ga zo maar door. Daarmee was het hele proces om de juiste mailing naar de juiste mensen te sturen ontzettend simpel. Helaas heeft MailChimp hun pakketten en prijzen volledig omgegooid en kun je nu met het gratis account nog maar één lijst aanhouden. Wil je weer een ongelimiteerd aantal lijsten? Dan zit je aan het duurste pakket vast, welke start vanaf ongeveer (omgerekend met de huidige koers) €277 per maand. Met het goedkoopste pakket (op het het gratis account na) heb je voor ongeveer €9 per maand drie lijsten. Gemiddeld maakten wij altijd gebruik van zo’n acht tot tien lijsten. MailBlue geeft je in het goedkoopste pakket – ook €9 per maand – direct een ongelimiteerd aantal lijsten. Dat vind ik een groot pluspunt van MailBlue.

Tags

De redenatie van MailChimp is dat je binnen je lijsten met ‘tags’ kunt werken waardoor je niet meer zoveel lijsten nodig zou hebben. Tags zijn labels die je aan contacten kunt hangen met bijvoorbeeld bepaalde interesses. Wanneer iemand bij je webinar is geweest, kun je diegene de tag ‘webinar juni’ geven en iedereen met die tag een mail sturen wanneer je later een nieuw webinar geeft. In MailBlue kun je het zo instellen dat het toewijzen van de tag automatisch gebeurt op basis van een bepaalde actie (zoals inschrijven voor het webinar). Bij MailChimp kan dat niet, daar zal je de tag handmatig aan de betreffende contacten moeten geven. Dat kost naar mijn mening onnodig veel tijd en doordat het handmatig wordt gedaan, is de kans op fouten ook groter. Naast dit alles vind ik het ook een gedoe om voor elke mailing te moeten segmenteren op de tags (is toch altijd erg precies kijken of alles goed staat) en stuur ik de frequente mails zoals mijn nieuwsbrief het liefst in één keer naar een hele lijst. Dat scheelt een hoop tijd en is een stuk eenvoudiger.

 

Automatiseringen

Het sturen van automatische mails is een belangrijk onderdeel van elke goede email marketing strategie. Wanneer mensen zich inschrijven voor jouw mailing, wil je ze verwelkomen en laten weten wat ze kunnen verwachten. Daarnaast stuur ik iedereen die zich inschrijft in de dagen daarna ook direct wat tips en waarde om ze op weg te helpen. Als je dat allemaal handmatig zou moeten doen, ben je er een dagtaak aan kwijt. Gelukkig kun je in zowel MailBlue als MailChimp werken met automatiseringen. Klinkt misschien lastig, is het niet. Er zijn in mijn ervaring twee grote verschillen tussen de automatiseringen in beide systemen.

MailBlue is een stuk visueler ingesteld dan MailChimp. Bij een automatisering wordt er een visuele funnel weergegeven waarin je goed kunt zien welke reis je subscribers afleggen. Ook kun je in een oogopslag zien waar er mensen in de automatisering zitten en wat er gebeurt als ze een bepaalde actie wel of niet ondernemen. Bijvoorbeeld wanneer je instelt dat als een contact vanuit de mail op een link naar je product klikt, dat je die personen een follow-up mail stuurt over dat specifieke product. Iedereen die niet klikt, stuur je een andere mail. MailBlue maakt dit heel inzichtelijk zodat elke leek het snapt. Bij MailChimp waren de automatiseringen weergegeven als een lijst van mails onder elkaar en zag je de aftakkingen binnen de funnel niet. Voor mij is het een pluspunt dat MailBlue dit wel doet, want ik kan er daardoor meer inzichten uithalen en snap hoe mijn funnels in elkaar steken.

Het andere verschil is dat er in de automation bij MailChimp nog steeds handmatige taken verricht moesten worden, iets wat veel tijd en handelingen kost. In de email funnel van mijn gratis weggever vraag ik bijvoorbeeld of je ook toegevoegd wilt worden aan mijn frequente mailing waarin ik nog meer tips en waarde deel. Toen ik nog met MailChimp werkte, moest mijn team elke week iedereen die op ‘ja’ had geklikt handmatig exporteren, in een CSV bestand ordenen en vervolgens weer uploaden in de reguliere nieuwsbrief lijst. Een onhandig proces wat ook af en toe makkelijk vergeten wordt. In MailBlue kun je instellen dat iedereen die op ‘ja’ klikt, volledig automatisch wordt toegevoegd aan je nieuwsbrief. Ideaal, want daarmee bespaar je weer een hoop handelingen en daarmee tijd. Sinds ik met MailBlue werk, doen we echt veel meer met onze automatiseringen en kan ik mijn subscribers beter targetten zodat ik ze content kan sturen die voor hen relevant is. Dat is voor hen én mij fijn en dus een win-win situatie!

Formulieren

Last but not least heeft MailBlue nog een ander voordeel ten opzichte van MailChimp. In MailChimp kun je maar één inschrijfformulier per lijst maken. Deze heeft dus altijd dezelfde tekst en vormgeving. Ik heb op mijn website een hele hoop opt-ins staan en de tekst verschilt per pagina, afhankelijk van waar jij naar op zoek bent. Met MailBlue kan ik zoveel verschillende inschrijfformulieren maken als dat ik wil. Zo kan ik de tekst en call to action afstemmen op de pagina waarop leads zich inschrijven. Mega handig, want ik zie daardoor ook welke pagina het beste converteert naar inschrijvingen. Bij MailChimp zie je dit helaas niet doordat er maar één inschrijfformulier per lijst mogelijk is. 

 

Het enige minpunt

Zoals je misschien merkt, ben ik zelf meer tevreden met wat MailBlue biedt en kan ik daar meer resultaten uithalen. Wat wel een minpunt is, is dat ik MailBlue vanwege de vele mogelijkheden ook lastiger vind om te begrijpen. Het kost best even wat tijd om alles uit te zoeken. Om die reden heb ik mijn MailBlue ook door iemand laten overzetten en inrichten in plaats van hier zelf veel tijd aan 

kwijt te zijn. Dit komt ook omdat ik niet met 0 inschrijvingen begon. Ik had al veel e-mailadressen, lijsten en e-mail sequences wat het moeilijker maakte.

Als ik nu iets niet snap of niet kan vinden (sommige opties zitten niet heel logisch verstopt), vraag ik het mijn team of contacteer ik de klantenservice van MailBlue. Doordat het de Nederlandse vertakking is van (het Amerikaanse) ActiveCampaign, zit hun klantenservice ook gewoon in NL en krijg je snel en goed antwoord op je vragen. Daarnaast hebben ze ook een Facebook groep voor alle gebruikers waar je mega snel antwoord krijgt op je vraag. Heel fijn!

Mocht je willen beginnen of overstappen met Mailblue dan krijg je:

– Twee weken gratis testen

– Uitgebreide hulpomgeving met video starterstraining

– Een jaar lang gratis toegang tot de MailBlue Academy (t.w.v. 997,-) vol met trainingsmodules om je e-mail marketing strategie naar een hoger level te tillen

– Korting op deelname aan workshops van MailBlue

 

Bonus: Mijn e-book inclusief e-mail sequence

Je krijgt een ebook met mijn e-mail sequence met hoge open en conversie conversie ratio. Zodat jij dit ook voor jouw business kan toepassen.

Hoe krijg je deze bonus? 

Stap 1: Klik hier op de onderstaande knop, maak een proefaccount aan bij MailBlue

Stap 2: Stuur een screenshot daarvan naar Hello@prettyambitious.com met als onderwerpregel ‘Proefaccount MailBlue’ . 

Je ontvangt dan binnen een uur het ebook op het e-mail adres waar jij jouw screenshot naar gestuurd hebt.

P.S. Een Mailblue proefaccount aanmaken is 100% gratis, er zijn geen verborgen kosten. Ook als je geen betaald account aanmaakt na de 14 dagen proefperiode krijg je toch mijn e-boek. Als je wel een betaald account hebt aangemaakt via mijn link dan ontvang ik hier commissie over. Dit heet affiliate marketing en ik zal snel meer vertellen over hoe jij dit ook kan inzetten voor jouw business.

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Passief inkomen hoe
Reels Instagram tips
Digitale producten verkopen
foto6