Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

She just did it: interview met female entrepreneurs

In “She just did it” interview ik female entrepreneurs over hun carrière, hoe zij zijn gekomen waar ze nu zijn en hoe zij hun geld verdienen. Vandaag is het de beurt aan Esmée Noëlle. Zij is freelancer op meerdere gebieden en vlogt over haar leven (en combineert dit alles met het moederschap sinds feburari!).

Wie ben je en wat doe je precies?
Ik ben Esmée, online gebruik ik mijn tweede naam in plaats van mijn achternaam: Noëlle. Ik zeg altijd dat het mijn artiestennaam is, want de naam staat helemaal niet in mijn paspoort, het is een doopnaam. Sinds mijn achttiende werk ik als tekstschrijver, daarin heb ik ook mijn hbo-opleiding gedaan. Ik werk en heb veel gewerkt als freelancer, maar ben ook drie keer hoofdredacteur geweest in dienst. Twee keer van een fashion website (I Love Fashion News en Fashionscene) en drie jaar geleden werd ik ‘editor in chief’ van CosmoGIRL!, het tijdschrift. Een meisjesdroom! Ook heb ik veel volgers op mijn persoonlijke Instagram en YouTube-kanaal, dus daarmee draai ik ook commerciële campagnes. Ik heb er een leuk netwerk mee verzameld, dat ik weer inzet voor freelance pr-werkzaamheden op auto- en vakantiegebied.

Kan je iets over je achtergrond vertellen? Wat heb je bijvoorbeeld gestudeerd?
Ik heb Media, Informatie en Communicatie gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam, in de richting redactie mediaproductie en de minor schrijven en redigeren. Stiekem deed ik de opleiding alleen om een hbo-diploma te hebben, omdat ik daarna wilde werken als intercontinentaal stewardess. Daarvoor moest ik 21 zijn, en dat zou ik rond het afstuderen precies zijn. Maar ik bleek goed te zijn tijdens mijn stages en werd overal direct aangenomen als ik er stage gelopen had. Dus van dat vliegen is het nooit meer gekomen.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?
Voor ik moeder werd (februari 2019) werkte ik fulltime op de CosmoGIRL! redactie en deed ik mijn bedrijf er naast. Best druk! Nu is dat wel anders. Ik werk nu volledig zelfstandig, drie dagen in de week en ben daarnaast met mijn zoontje Otis. Op een gemiddelde dag wordt Otis heel vroeg wakker, rond zes uur en ga ik of mijn vriend Friso er met hem uit. Dan maken we hem klaar voor het kinderdagverblijf en brengt mijn vriend hem om negen uur weg. Ik fiets door het centrum van Amsterdam in een kleine twaalf minuten naar mijn werkplek bij Hashtag Workmode, een co-working space voor vrouwelijke ondernemers. Daar zet ik een theetje en duik ik allereerst mijn mail in. Dat slokt zo twee uur op. Daarna bereid ik campagnes voor, maak ik foto’s voor campagnes, pleeg ik telefoontjes, beantwoord ik reacties en dm’s op mijn social kanalen en schrijf ik soms nog een blog. Dat probeer ik althans, want de dag vliegt en vaak heb ik ’s middags nog een persevent, een lunchafspraak of een interview. Ik haal daarna Otis om half vijf alweer op van de opvang, omdat hij nog zo klein is. Dan begint mijn moekeleven direct weer: kind eten geven, in bad doen, naar bed brengen en zelf koken voor mijn vriend en mij.

Wanneer ben je begonnen met ondernemen en waarom?
Oei, al toen ik 21 was. Ik had mijn tweede stage bij tijdschrift Glossy gelopen en de uitgeverij wilde mij graag als freelancer blijven inhuren. Daarvoor had ik een kvk nummer nodig. Onder dat kvk-nummer werk ik nog steeds. Later zijn daar mijn eigen kanalen natuurlijk bijgekomen.

Hoe ben je begonnen met je bedrijf? Heb je een plan geschreven of ben je van de één op de andere dag begonnen?
Dat laatste, ik begon vooral omdat ik facturen moest kunnen schrijven en een btw-nummer nodig had. Pas toen ik echt meerdere opdrachtgever had, heb ik een boekhouder in de arm genomen. En zes jaar geleden bijvoorbeed ook een websitebouwer omdat mijn site ineens bekend werd.

Wat is de missie van je bedrijf?
Zorgen voor foutloze, aantrekkelijke geschreven content voor print, online media en social kanalen.

Wat is je BHAG*?
Binnen vijf jaar een schrijfguru binnen Nederland worden, waaraan journalisten en influencers een voorbeeld nemen.

Wat is je verdienmodel? En waar verdien je het meeste mee?
Ik verdien op vier verschillende manieren mijn geld. Door freelance schrijfklussen, door online campagnes, door freelance pr-werkzaamheden binnen mijn netwerk en door views op YouTube. Mijn hoofdinkomen komt uit de twee eerstgenoemde werkzaamheden. Online campagnes verdienen over het algemeen het meest, freelance schrijven zorgt niet voor een vetpot, of het moet een commerciële schrijfklus zijn, dan maak ik wel eens een ‘klapper’.

Wat is je grootste win? Hoe gebruik je dit nu nog steeds?
Hoofdredacteur worden van CosmoGIRL! magazine op mijn 27e. Als tijdschriftengek was dat altijd mijn droom en die behaalde ik gewoon voor mijn dertigste. Die ervaring neemt niemand mij ooit nog af.

Wat is je grootste fuck up? (Waar je nu misschien wel om kan lachen)
Heb je even? Maar je wil alleen de grootste weten hè. Er hebben wel eens een stuk of tien pagina’s in CosmoGIRL! gestaan met totaal verkeerde fotobijschriften gestaan. Nog erger bij de prijzen van de artikelen op die spreads stonden XX’jes. De fout lag bij vormgeving, maar als hoofdredacteur ben je eindverantwoordelijk, klaar. Ook ben ik er bij mijn eerste drukkerdeadline een half uur voor we naar de drukker moesten achtergekomen dat we twee pagina’s tekort kwamen. Dan zweet je wel even… Maar gelukkig heb ik nog geen fuck ups gehad die mij of de uitgeverij heel veel geld hebben gekost.

Wil je meer weten over Esmée? Volg haar dan op Instagram!

Wie wil jij in een volgend interview terugzien? Laat het mij weten in de comments!

* Big Hairy Audacious Goal. Je BHAG is het doel der doelen en hoeft niet per se haalbaar of realistisch te zijn.

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Passief inkomen hoe
Reels Instagram tips
Digitale producten verkopen
foto6