Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Investeren is meer dan alleen geld

Hoe houd je je bedrijf gezond? Een van de eerste dingen waar je waarschijnlijk aan denkt, is geld. Want zonder geld geen business. Ze zeggen ook wel eens “you have to spend money to make money”. Wat bij mij meteen naar binnen schoot was hoe vrouwen dit doen in ontwikkelingslanden, wat kunnen we daar van leren? Ook daar heb je inmiddels genoeg vrouwelijke ondernemers (in spé). In dit artikel deel ik je mijn visie op investeren in je bedrijf.

Begroting

Een gezond bedrijf start bij een begroting. En deze uitspraak is van iemand die 5 jaar geleden nog aan alles behalve aan haar begroting wilde werken, dat was ik! Vooral op het moment dat je nog geen inkomsten genereert of winst maakt, is zo’n begroting iets wat je het liefst voor je uitschuift tot je een zak geld ergens vindt. Een begroting is meer dan alleen je inkomsten en uitgaven (daar hebben we het zo wel even over). Een begroting is een afspraak aan jezelf. Het is de basis voor elk business en marketing plan. Vanuit je begroting kun je gaan uitleggen en verzinnen hoe je die doelen gaat halen. Een begroting laat ook zien waar je nog ruimte hebt om te groeien. Ik maak elk half jaar mijn begroting en aan de hand daarvan zorg ik dat ik elke maand een activiteit doe om de doelen te halen. Ook blik ik terug welke doelen ik behaald heb, welke niet en waarom. Tip: ben je al halverwege het jaar? Maak je begroting en vul de eerste maanden (die al geweest zijn) je inkomsten en uitgaven in. Zo krijg je een volledig beeld van jouw jaar.

Meerdere inkomstenstromen

Een manier om te investeren in je bedrijf is door te kijken naar je inkomstenstroom. Vaak heb je als ondernemer of een product die je verkoopt, of een dienst. Wist je dat de meest succesvolle ondernemers meerdere inkomstenstromen hebben? Vooral veel zzp’ers hebben een business die niet goed schaalbaar is omdat ze alleen ‘uurtje factuurtje’ werken. Mijn advies aan hen is: zorg dat je naast je dienst ook een product hebt die je altijd op de plank hebt liggen. Dit kan een fysiek product zijn zoals een boek of een e-product zoals een online cursus. Door te investeren in een nieuwe bron van inkomsten geef je jezelf meer zekerheid van inkomsten. Ook is het zo dat je vaak al veel klanten hebt waar je iets nieuws aan wilt verkopen. Op die manier zullen jouw producten elkaar versterken.

Uitgaven splitsen

Bekijk je uitgaven in 3 categorieën: Variabele kosten, Investeringen en Vaste kosten. Je variabele kosten hangen vaak samen met de verkoop van je product of dienst. Als je deze kosten van je omzet afhaalt dan hou je de marge over. Investeringen zijn kosten die jou helpen om je business te groeien. Dit kan in kennis of in producten zoals een laptop. Ik adviseer ondernemers om 10% van hun omzet te reserveren voor investeringen en vooral in kennis. De groei van de onderneming zit namelijk in de ondernemer. Hoe meer jij weet en leert, hoe harder je groeit. Vaste kosten zijn kosten die jij moet maken om je bedrijf draaiende te houden. Deze kosten probeer je zo laag mogelijk te houden. Het loont dan ook om elk jaar te kijken of iets goedkoper of beter kan bij een andere partij. Denk aan hosting van je website,  licenties en verzekeringen.

Groeien kost geld

In je begroting zal je zien hoe jouw cashflow positie eruit ziet. Zo kun je in de toekomst kijken en bepalen of je genoeg kapitaal hebt om uit de kosten te komen. Maar bedenk je goed dat groeien altijd geld kost en dat investeren in jezelf en je onderneming de beste manier is om te groeien. Wanneer je graag een investering doet, zet deze dan op je begroting zodat je met een plan bij de persoon komt waar je een lening of investering van nodig hebt.

Ook in lagenlonen landen kost groeien geld

Vrouwen in lage lonen landen hebben vaak minder toegang tot financiële producten en dienstverlening dan mannen. Dit komt vooral doordat de werknemers bij banken mannen zijn en geneigd zijn om mannen eerder een lening te verstrekken dan vrouwen. Iets wat bewezen een slecht idee is, omdat vrouwen mannen hebben ingehaald als je bijvoorbeeld kijkt naar kredietvolume. Vrouwen zijn betere spaarders en voorzichtige leningnemers, waardoor het verstrekken van een lening aan een vrouw interessanter is voor banken.

In het bijzonder raakte het verhaal van Martha mij heel erg. Martha heeft een eigen kantoorboekhandel in Peru. Doordat haar man schulden had veroorzaakt, wilde geen bank haar helpen bij het voorfinancieren van apparatuur die zij nodig had om haar business te groeien.

Martha kreeg een opleiding in business management via het Women in Enterprise-programma van CARE, ondersteund door de H&M Foundation. Dankzij een lening en de opleiding heeft Martha haar bedrijf kunnen groeien. Nu is ze op zoek naar een soortgelijke manier om anderen te helpen. Het begin van het schooljaar is een zeer dure tijd voor ouders in Peru, omdat de scholen een lange lijst opstellen met spullen die de kinderen mee moeten nemen. Veel mensen hebben moeite met het betalen van al die kosten. Martha helpt deze gezinnen door ze te voorzien van een krediet met interessante aflossingsvoorwaarden. Waarom ze dit doet? Omdat er op dit moment geen andere bedrijven zijn die dit aanbieden. En als moeder die zelf op momenten ook de schoolspullen niet kon betalen, wil ze nu anderen in deze positie helpen.

Martha’s advies voor de financiële instellingen:
 “Ik denk dat het belangrijk is voor banken om meer diensten voor vrouwen te creëren. We zijn verantwoordelijker met onze betalingen en kunnen het geld goed beheren en snel terugbetalen. We hebben veel ideeën, maar vaak kunnen we die niet realiseren omdat we niet over de nodige financiële middelen beschikken. En als banken ons helpen, helpen ze een heel gezin.”

CARE en de H&M foundation

Sinds 2014 heeft CARE samen met de H&M foundation met succes 133.000 vrouwen toegang gegeven tot business vaardigheden en kapitaal voor de start of het groeien van hun onderneming. En de resultaten zijn verbluffend. Zo hebben ze in Ethiopië 5.000 vrouwen in de sloppenwijken gesteund om hun eigen bedrijf op te zetten. Ongeveer 70% had geen enkel spaargeld in het begin van het project. Dat heeft CARE kunnen verlagen naar 3.6%. Zo zie je maar dat niet alleen geld, maar ook een helpende hand een investering is die gedaan moet worden om ondernemende vrouwen in lage lonen landen te helpen. Door CARE’s partnership met een microfinance provider kregen veel van deze vrouwen ook nog eens de mogelijkheid om een lening te krijgen met lage rente, die ze nu succesvol terugbetalen.

Ben jij een startende ondernemer? Wat is er nodig om jouw bedrijf te groeien? Is dat kapitaal, kennis of allebei?

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Passief inkomen hoe
Reels Instagram tips
Digitale producten verkopen
foto6