Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Waarom jij ook digitale producten wil verkopen

Iedere ondernemer kan gemakkelijk een digitaal product gaan verkopen. Het kost je natuurlijk wel wat tijd, maar een e-book of cursus draai jij ook in elkaar. Die digitale producten bied je aan op je website. Fysieke producten moeten ergens worden gemaakt, in jouw webshop terechtkomen en dan ook nog worden verstuurd. Dat kost meer inspanning dan een digitaal product. Ik heb veel ervaring in het verkopen van producten. Zo heb ik jarenlang een eigen kledinglijn gehad, maar ik verkoop nu vooral digitale producten.

In deze blog vertel ik je waarom het slim is om digitale producten te gaan verkopen en wat de voordelen ervan zijn. Verkoop jij een product of dienst? Misschien wel allebei? Of wil je een product of dienst lanceren? Lees dan snel verder!

Voordelen van digitale producten

Digitale producten hebben veel voordelen. Ik blijf mijn cursussen en e-books verkopen zonder dat ik ze steeds hoef te versturen of een voorraad hoef te beheren. Maar het grootste voordeel van een digitaal product is dat je niet langer tijd ruilt voor geld. Als je eenmaal een e-book in elkaar hebt gezet blijf je het verkopen zonder dat het jou nog tijd kost. De enige investering die je hoeft te doen is je de tijd die je nog hebt om je e-book in elkaar te draaien. Met een programma zoals Canva kun je het zelf eenvoudig opmaken. Natuurlijk moet je wel waarde bieden. Besteed dus genoeg aandacht aan de e-book, cursus of video waar je geld voor vraagt. Vergeet ook niet om af en toe updates te doen.

Verkopen via Instagram

Dit zijn de voordelen van digitale producten:

  • Het verkopen en versturen gaat automatisch
  • Er is geen limiet, je kunt blijven verkopen
  • Je hoeft geen voorraad aan te leggen
  • De winstmarges op digitale producten zijn hoog. Je hebt weinig kosten.
  • Passief inkomen (geld verdienen terwijl je slaapt)
  • Gemakkelijk aanpassen: je kunt zelf snel wijzigingen aanbrengen

 

Zorg ervoor dat je je digitale producten gemakkelijk automatisch kunt verkopen. Daarvoor heb je een webshop nodig. Ik gebruik daarvoor Shopify. Het is super easy (en leuk!) om hier een webshop te bouwen. En, nog belangrijker, het werkt goed, snel en is gebruiksvriendelijk. Voor zowel jou als de klant die jouw digitale product koopt. De digitale downloads zijn geautomatiseerd en je maakt gepersonaliseerde e-mails en afrekenopties.

Soorten digitale producten 

Weet je nog niet zo goed welke digitale producten je kunt verkopen? Ik vertelde je al over e-books, cursussen en video’s. Maar denk ook eens aan bijvoorbeeld templates, online programma’s, presentaties, apps, memberships of webinars. Je kunt echt alle kanten op en er zit vast een product tussen dat goed past bij jouw business. Ik begon ooit voor Fitgirlcode met het aanbieden van workout guides. Deze waren niet duur en werden massaal verkocht.

Bedenk goed waar jouw klanten echt iets aan hebben en bereid zijn om voor te betalen. Aan sommige digitale producten heb je namelijk nog wel werk nadat ze zijn verkocht. Als iemand bij jou een membership afsluit bijvoorbeeld. Of een cursus volgt die je aanbiedt via Instagram.

 

Affiliate marketing

Eigenlijk is affiliate marketing een digitale dienst waarmee je je inkomen aanvult. Deze vorm van promotie wordt door influencers massaal ingezet. Zij krijgen een vergoeding per verkocht product of per lead. Maar ook als je (nog) geen tienduizenden volgers hebt, is affiliate marketing interessant. Het is bovendien gemakkelijk om mee te starten. Je hoeft er niet veel voor te doen en ontvangt toch een mooie aanvulling op je inkomen. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt word je er steeds fanatieker in!

De tools die jij gebruikt

Begin eens met het in kaart brengen van de tools die je gebruikt voor je business. Vaak hebben die (software)programma’s een ‘tell-a-friend’ code of gepersonaliseerde link waarmee jij wordt beloond voor iedereen die via jou op de site is gekomen en klant wordt. Ik promoot graag de programma’s waar ik mee werk. Niet alleen omdat ik er zelf iets voor ontvang, maar vooral omdat ik er echt achter sta. Ik heb deze systemen zelf uitgekozen en als tevreden klant vind ik het tof als meer mensen dit gaan gebruiken. ZoalsMoneybird, het onlinesysteem dat ik gebruik voor mijn boekhouding.

 

Meer affiliate programa’s

Veel online shops maken gebruiken van affiliate programma’s. Soms worden er eisen gesteld aan het aantal bezoekers dat je website heeft of kun je alleen partner worden als je website op een specifieke doelgroep is gericht. Maar meestal is een webshop blij met elke verkoop en zijn ze bereid je daarvoor te belonen. Bol.comheeft bijvoorbeeld een uitgebreid partnerprogramma. En daar hoef je niet eens zelf een boek voor te verkopen! Vertel bijvoorbeeld je klanten/ cursisten/ bezoekers aan je site welke boeken jij aanraadt. Voor iedereen die via jou uiteindelijk een boek bestelt ontvang je een vergoeding. Wist je trouwens al dat ik een boek aan het schrijven ben en dat jij het nu al kunt reserveren?

Fysiek product: dropshipping

Ik heb jarenlang sportkleding verkocht en weet hoeveel ruimte voorraad inneemt. Mijn huis en dat van m’n ouders heeft jarenlang volgestaan met sportkleding. Misschien voel je ook nog de druk omdat je alle geproduceerde items wil verkopen. En dan heb ik het nog niet eens over de tijd die het kost om producten te versturen. Verkoop je een fysiek product en wil je tijd overhouden? Misschien is dropshipping dan iets voor jou. In dat geval staan jouw producten bij een tussenpartij die daar een voorraad heeft en je producten verstuurt. Dat is ook ideaal als je zelf bijvoorbeeld op vakantie bent. Als je een webshop in Shopify hebt kun je gemakkelijk koppelingen maken met dropshippers. Heb je nog geen webshop? Lees hier hoe je in 8 stappen een webshop maakt.

Ik verkoop zelf trouwens nog steeds een fysiek product en dat is de Pretty Productive Planner. Deze planner helpt je om alles uit je dag te halen en slimmer te werken. Het geeft structuur aan je planning en je noteert er al je to do’s. Mijn boek ‘In Business’ verschijnt begin 2021. Hierin deel ik alles wat ik als ondernemer heb geleerd. Mijn successen en fuck-ups. Reserveer ‘In Business’ alvast zodat je het straks als eerste in huis hebt!

Wat wil jij nog leren of weten over het verkopen van een digitaal product?  

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Aranka - Pretty Ambitious
Aranka | Pretty Ambitious
Affiliate marketing tips cursus
Passief inkomen hoe