Een van de opmerkingen die je als start-up vaak krijgt is “Het geld, dat komt wel”, bloed irritant vond ik dat. Vaak kwamen die opmerkingen van mensen met geld, lekker makkelijk dus. Nu gebruik ik het zelf ook om beginnende ondernemers mee te verwarren, maar dan zeg ik er achter aan: als je plan maar goed is!
Het schrijven van een goed business plan volgens sommige mensen outdated en helemaal niet meer de manier hoe start-ups werken. Ik zie het nut van een plan zeker in. Een businessplan met je niet zien als een obstakel wat je moet overkomen voordat het ondernemen begint. Zie het plan als jouw canvas, als steun. Jouw plan zal ervoor zorgen dat je over de belangrijke dingen goed nadenkt en zal je behoeden voor fouten.
Ik maak zelf gebruik van The business Model Canvas. Deze one-page businessplan moet iedere ondernemer in kunnen vullen voor haar bedrijf. Dit moet er allemaal op je canvas komen te staan:
- Je doelgroep: wie gaat jouw product kopen? Het is belangrijk dat jij alles van jouw doelgroep weet. Je wilt bijvoorbeeld weten hoeveel geld ze te besteden hebben. Maar ook hoe ze het liefst aangesproken worden. Specificeer de wensen van jouw doelgroep zo goed als je kan.
- Waardepropositie: dit klinkt ingewikkelder dan het is. Omschrijf wat jouw product uniek maakt ten opzichten van de concurrent. Wat is de toegevoegde waarde van jouw merk? Vaak richten veel businessplannen zich op een “probleem”. Bij een kledingmerk los je niet vaak een probleem op, maar je kan wel iets neerzetten wat er echt nog niet is en dat is waardevol.
- Klant relatie: hoe heb jij contact met je klanten? Dit is erg belangrijk, je moet de klant namelijk niet alleen binnen trekken maar ook houden. Investeren in deze realiteit zal een deel zijn van je strategie, één die nooit stopt.
- (Verkoop) kanalen: beschrijf de marketing en distributie strategie. Je moet goed weten hoe je jouw product bij je klant in zijn hoofd en in huis krijgt.
- Inkomsten stroom: maak je verdienmodel zo duidelijk mogelijk. Niet alleen nu, ook in de toekomst. Omschrijf ook hoe je dit gaat bereiken.
- Key resources: dat zijn de belangrijkste hulpbronnen (personeel, computers, designs) die nodig zijn om je waardepropositie te bereiken. Belangrijk is dat je deze resources goed omschrijft en onderbouwt waarom deze nodig zijn; dit zijn de kosten in je bedrijf waar je later investering voor nodig hebt.
- Key activities: de belangrijkste kernactiviteiten in je bedrijf, dus simpelweg: wat ga je doen om je doel (waardepropositie) te bereiken. Dit is in het geval van een kledingmerk: het maken van een kwalitatief product dat beter (bijvoorbeeld qua pasvorm) is dan die van de concurrent.
- Partners: dit onderdeel is voor een starter onmisbaar. Want hier omschrijf je welke (strategische) partners jouw bedrijf nodig heeft om je aan te vullen. In sommige gevallen vul je elkaar aan en hoeft dit geen geld te kosten.
- Kosten: nu je weet wat je nodig hebt, moet je inschatten wat het gaat kosten. Specificeer wat je vaste (personeel) en variabele (inkoop) kosten zijn.
- Inkomsten: waar verdient jouw bedrijf geld mee? Omschrijf je prijsstrategie die ervoor gaat zorgen dat jouw bedrijf meer waard wordt.
Voor al deze punten geldt: onderzoek zo veel mogelijk wat je opschrijft zodat je het kunt onderbouwen als je vragen erover krijgt. Neem je businessplan heel serieus! Een goed businessplan zal ervoor zorgen dat je een bedrijf start die uniek is en waar toekomstperspectief in zit. Wanneer je investering gaat ophalen – en geloof me, dat ga je doen – dan zullen investeerders vragen naar je businessplan. Good luck!
Wil jij weten hoe je jouw businessplan ook daadwerkelijk kan realiseren? Volg dan de Business Kickstart Course waarin ik je in 7 dagen leer hoe jij je bedrijf kan opzetten.