Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

5 tips wanneer je even ambitieus als blut bent

Je wilt voor jezelf beginnen maar je bent net zo ambitieus als blut. Ik zal eerlijk zijn, je hebt geld nodig om een succesvol bedrijf te runnen, maar niet om een bedrijf te starten! Als geld hetgeen is wat je tegenhoudt om te starten, heb ik 5 tips voor zodat je morgen kunt beginnen!

 1. Investeer in dingen die opleveren

  Maak een lijst van alles wat je nodig hebt om je bedrijf te starten. Dit is geen businessplan maar meer een boodschappen lijstje. Bekijk daarna bij elk punt of je er geld voor nodig hebt. Maak twee lijstjes, dingen die gratis kunnen en geld kosten. Ga nog een keer door je kostenlijst heen en bekijk welke kosten direct (of op korte termijn) geld zullen opleveren. Deze zet je bovenaan je lijstje. Op deze manier zal je investering geld opleveren en zichzelf terug betalen en met een beetje mazzel genoeg opleveren om nieuwe investering te doen die ook geld oplevert.

 2. Besteed geen geld aan..

  Ik beloof heilig dat je geen geld nodig hebt voor het schrijven van je businessplan en het bouwen van je merk en volgers. Er zijn genoeg gratis templates voor businessplannen en jij moet hier alleen je tijd en kennis in investeren. Jouw publiek bouwen kost ook geen geld. Sociale media zijn gratis en de meeste online tools ook.

 3. Gratis tools

  Als ik een ding heb geleerd is het dat er veel kosten zijn die je zelf bepaalt. Zo kan een website €1000+ kosten maar er zijn ook veel gratis opties. Gebruik zo veel als mogelijk gratis tools om er achter te komen waar je geld in wilt investeren. Soms is het goed om een half jaar iets te testen voordat je er budget voor aanspreekt. Deze (gratis) tools gebruik ik voor mijn bedrijf:
  Google drive – Een opslagtool die je vanaf al je apparaten kan bedienen. Ik sla hier altijd alles in op voor het geval dat ik met mijn laptop in bad ga (true story).
  Canva – Heb je geen geld voor photoshop? Met canva kun je gemakkelijk social media visuals maken. Voor je telefoon raad ik Over aan.
  Hootsuite – Voor het bijhouden van je social media accounts.
  WordPress – Begin niet meteen met een hele dure website. WordPress is gratis en je kan er zeker in de begin fase voldoende mee.

 4. Ruil kennis en arbeid

  Ik rijd in een gesponsorde Smart for Four. Hier hoef ik niet voor te betalen in geld, maar ik betaal Mercedes Benz in promotie op mijn kanalen. Ik voel me hier top bij omdat ik weet dat ik in mediawaarde veel meer bied dan de kosten die de sponsor heeft. Dit soort deals met gesloten beurzen komen vaak voor. Bedenk goed wat jij iemand te bieden hebt. Heb je bijvoorbeeld veel verstand van social media, bied dit aan in ruil voor iets wat je nodig hebt zoals een huisstijl of logo.

 5. Zorg voor Inzicht vanaf dag 1

  Wanneer je dit goed doet bij het opbouwen van je business zal dit je een hoop stress besparen. Zorg dat je inzicht hebt in ALLES wat er in je bedrijf uitgegeven wordt. Vaak zijn we best goed in het weten wat we omzetten. Maar de kosten zijn minstens zo belangrijk. Ik ga elke maand door mijn kosten heen en vergelijk het met mijn begroting. Als ik meer heb uitgegeven dan dat ik begroot heb onderzoek ik of dit niet anders kan of pas ik het aan. Doe dit vanaf  het begin – wanneer je bedrijf nog niet heel ingewikkeld is –  zodat je een goede basis hebt en het overzicht niet kwijt raakt wanneer je bedrijf groeit.

Heb jij vragen over het starten van een bedrijf zonder budget? Just ask me!

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Passief inkomen hoe
Reels Instagram tips
Digitale producten verkopen
foto6