10x Do’s and don’ts voor je Business Instagram Account

Deze maand vierden we het bereiken van 100.000 volgers op de Instagram van Fitgirlcode. In 2 jaar tijd hebben we 100.000 vrouwen en een enkele verdwaalde man overtuigd om ons te volgen. Mijn eigen Instagram account doet het ook aardig, al ruim over de 26.000 volgers. Maar hoe krijg je nu zo’n groot business account en wat is het verschil met een persoonlijk Instagram account? Tijd om wat van mijn learnings te delen. Dit doe ik graag kort en overzichtelijk: met mijn 5 do’s en 5 don’ts voor het onderhouden (en laten groeien) van een business Instagram account.

Do’s

  1. #HASTAGS

    Het gebruiken van de juiste hashtags en het taggen van je locatie zorgt ervoor dat je beter vindbaar bent en resulteert in nieuwe volgers. Je hashtags moeten wel relevant zijn voor het onderwerp. Ik raad ook aan om een eigen hashtag te maken die anderen kunnen gebruiken wanneer zij jouw bedrijf willen noemen. Toen ik #FITGIRLCODE bedacht waren er 6 foto’s onder deze tag. Nu zijn het er ruim 200.000. Spoor mensen aan om jouw hashtag te gebruiken! Hier kun je uiteindelijke commerciële acties aan koppelen.

  2. Interactie met je volgers

    Er zijn veel gemakkelijke manieren om interactie met je volgers te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen en je geeft mensen twee opties, “links of rechts”. Je kan ook aansporen een vriend of vriendin te taggen, of een algemene vraag te stellen die iedereen kan beantwoorden zoals: uit welke stad kom je? Door een vraag te stellen krijgen je volgers een stem en voelen ze zich betrokken bij jouw bedrijf. Het is ook een mooie manier om er achter te komen of ze een artikel zouden kopen. Wij vragen regelmatig aan onze volgers van Jogha wat ze van de collectie vinden en of ze nog iets missen.

  3. Eigen (unieke) content maken

    Maak eigen foto’s en video’s die herkenbaar zijn voor jouw merk. Zorg ervoor dat je wanneer je foto’s maakt natuurlijk licht hebt, zodat de foto mooi helder is. Met eigen content bedoel ik niet dat je overal beeldmerken overheen moet gooien of logo’s in hoekjes moet plaatsen. Dat is misschien voor het copyright handig maar het staat zo lelijk!

  4. Content uitwisselen

    Samenwerkingen met andere Instagrammers raad ik zeker aan! Je hebt de bekende en o-zo-irritante Share4share (ik deel jouw foto en jij de mijne en dan krijgen we elkaars volgers), maar er zijn ook betere manieren om aan volgers te komen zonder dat mensen zich aan je gaan ergeren. Zo ben ik met Jogha Girls begonnen, een gifting programma waarbij wij een aantal geselecteerde influencers met een interessant bereik een cadeautje sturen vanuit Jogha. Als dank krijgen wij meerdere foto’s met een tag op het profiel van de influencer. Dit is niet alleen goed voor de bekendheid van het merk maar ook voor het aantal volgers op jouw Instagram account.

  5. Doorlinken naar website/shop

    Ik haal ruim 30% van mijn inkomsten uit Instagram. Omdat dit moeilijk te meten is, is het waarschijnlijk veel meer. Wanneer je een shop of website hebt is het zeer aan te raden om jouw Instagram volgers op de hoogte te stellen van nieuwe collecties, nieuwsartikelen of wat je ook verkoopt. Zorg wel dat jouw link in de biografie van je post direct verwijst naar wat jij aan het promoten bent. Het is heel erg belangrijk dat jouw potentiële klant niet hoeft te zoeken naar het artikel.

Don’ts

  1. #NOFILTER

    Wat je dus echt niet moet doen is van je Instagram account een filterpuinhoop maken. Uniformheid in je account is erg belangrijk. De laatst geplaatste 9 foto’s zijn de eerste foto’s die een potentiële nieuwe volger ziet. Naast dat dit er uitnodigend uit moet zien, staan deze 9 foto’s voor wat jouw merk is en waar het voor staat. Als je een filter of bewerkapp hebt gevonden die je fijn vind, blijf daar dan bij. Ik ben fan van VSCO, Facetune en Snapseed.

  2. Volgers kopen op Instagram

    Er zijn verschillende bedrijven die je de optie geven om volgers en likes te kopen. Voor 5 euro kun je al 1000 “followers” rijker zijn. Waarom dit een slecht plan is? Deze volgers bestaan niet, het zijn fictieve accounts, gemaakt door robots. Je hebt er dus helemaal niets aan en een beetje Instagram kenner ziet meteen uit jouw likes/followers/interactie verhouding dat er iets niet klopt. Ten tweede willen dit soort accounts je inloggegevens, ik zou iemand die volgers verkoopt mijn inloggegevens van mijn account niet toevertrouwen.

  3. Spammen

    “Hi, ik heb een heel cool account volg mij”, geloof het of niet, dit soort spam berichten zie ik veel te vaak onder posts. Als je zelf een reactie plaatst onder een foto, zorg dan dat deze gemeend en uniek is. Nobody likes a spammer.

  4. Geen credits geven

    Het gebeurt vaak dat je foto’s voorbij ziet komen waarvan je weet dat ze van Pinterest komen. Het is not done om een foto te plaatsen die niet van jou is zonder de credits te verlenen aan de fotograaf (en doen alsof het jouw foto is). Het kan erg moeilijk zijn om de eigenaar van elke foto te achterhalen. Maar als je weet van wie de foto is, geef die persoon dan ook de credits, vaak heb je er dan ook meteen een volger bij!

  5. Niet consistent zijn

    Ik had te veel do’s dus hier heb ik even een don’t van gemaakt. Consistent zijn is key wanneer je jouw business account wil laten groeien. Naast dat je er dus geen filter puinhoop van moet maken en zorgen dat jouw foto’s een (uniform) verhaal vertellen, is je post frequentie ook belangrijk. Maak een afspraak met jezelf hoe vaak je per dag gaat posten. Ik raad aan, in ieder geval, elke dag te posten en het liefst 2/3 keer als je zoveel content hebt. Bekijk ook goed wat voor jou de beste tijden zijn om te posten en post niet te kort achter elkaar. Zorg dat er ongeveer 3 uur tussen posts zit, dat is de tijd wanneer je de meeste likes en comments krijgt.

In 2 weken naar 100.000 volgers op Instagram dat kan dus niet, er gaat een hoop werk en tijd in zitten. Maar als je mijn tips volgt, zelfs met een nieuw account, garandeer ik je dat je de juiste volgers zal aantrekken. Mijn laatste tip: leer je volgers kennen en evalueer na een tijdje welke foto’s het beste en welke minder goed scoren. Zo kun je jouw account nog aantrekkelijker maken voor jouw volgers!

Tot slot dit Instagram filmpje “Guide to not sucking so bad on Instagram” voor je persoonlijke account. Deze is al best wel oud maar ik denk nog wel eens: “Biebs.. you’re doing it wrong”.

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

verkopen online programma of cursus
online aanbod verkoopt niet - dit is waarom
aanbod opschalen - aranka in business
stoppen met maatwerk zonder omzetverlies