Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

De checklist die elke ondernemer kan gebruiken

Toen ik net begon met ondernemen, lag ik regelmatig wakker met de gedachte: “Zo’n bedrijf beginnen is leuk maar ik weet helemaal niets van financiën”. Ik had geen idee waar ik het geld vandaan moest halen om Jogha te beginnen en wist al helemaal niets van boekhouding of belasting. Inmiddels zijn we alweer een aantal jaar verder, snap ik veel meer van financiën, maar er is een ding wat toch altijd een beetje onverwachts uit de hoek komt: de belastingaangifte.

Je weet dat ‘ie elk jaar weer komt, maar telkens als er weer groot ‘Doe je belastingaangifte voor 1 mei’ in mijn scherm staat, schrik ik daar toch weer van. Is het alweer bijna mei? Het was gisteren nog 1 januari! Belastingaangifte doen is ongeveer het laatste wat er op mijn prioriteitenlijstje staat. Let’s face it, het is net als een bezoekje naar de tandarts, je begrijpt niet waarom je moet gaan, het is soms een beetje pijnlijk maar je bent blij als het over is en je pas volgend jaar weer hoeft.

IK GA JE HELPEN
Een van de belangrijkste dingen die ik als ondernemer heb geleerd, is dat als je ergens niet goed in bent, je altijd om hulp moet vragen. Ik kwam er al snel achter dat je echt niet alles alleen kunt doen en was blij met alle hulp die ik kreeg! Daarom ben ik er nu om jou te helpen. In samenwerking met de Belastingdienst help ik je graag om al je belastingaangiften netjes, volledig, foutloos én op tijd in te vullen. Klinkt goed, toch?

MAAK EEN SYSTEEM
Oké, het is eigenlijk heel simpel: hoe beter jij je administratie bijhoudt, hoe makkelijker je belastingaangifte is. Ik ben echt een chaoot, dus ik heb systemen bedacht om bonnetjes op te slaan en facturen te bewaren. Tip: maak een map op google drive voor je bonnetjes, vanuit de app van drive kun je direct een foto maken van je bon. Doe dit meteen, dan kun je ook geen bonnetjes meer kwijtraken. Zorg dus dat je overal een systeem voor hebt om je financiën te digitaliseren en dat je zo snel mogelijk je administratie op orde hebt, pas dan kun je beginnen met het invullen van je belastingaangifte.

DOE DE CHECK
Je kunt ervoor kiezen om je belastingaangifte zelf te doen of deze voor je te laten doen. Beide kanten hebben zo zijn voor- en nadelen. Ook als je kiest om je aangifte te laten doen, is het belangrijk dat je van tevoren al weet wat je doet en waar alle cijfers voor staan. Snap je iets niet, vraag het dan! Het is vaak minder ingewikkeld dan dat het lijkt. Een groot deel van je persoonlijke belastingaangifte is al voor je ingevuld, maar het is wel heel belangrijk dat je goed controleert of dit goed is ingevuld, dit kun je het beste zelf doen. Het zakelijke deel van de belastingaangifte kun je uitbesteden of ook zelf invullen. Om je te helpen deze keuze te maken kun je de handige Aangiftechecklist gebruiken die je stap voor stap vertelt wat je moet doen en nodig hebt en waar je op moet letten als je je belastingaangifte uitbesteed.

DELEGEREN KUN JE LEREN
Ik heb er al vrij snel voor gekozen om mijn aangiftes uit te besteden. In het begin wilde ik alles zelf doen en kunnen. Maar al snel leerde ik dat je bedrijf groeien betekent dat je niet alles zelf kunt doen. Een van mijn coaches heeft mij geleerd te delegeren. Dat is een chique woord voor uitbesteden en je laten helpen. Ook leerde ze mij dat je het beste kunt doen waar je goed in bent en hulp vragen bij de dingen waar je niet goed in bent. Ik heb een fantastisch accountantskantoor gevonden, een waar alleen maar vrouwen werken. Het is dus niet zo dat vrouwen niet goed zijn in cijfertjes, ik ben er gewoon niet zo goed in. Nu weet ik dat alles foutloos en op tijd ingevuld wordt, dit past bij mijn situatie. Uiteraard blijft het wel mijn verantwoordelijkheid, maar het is heel fijn dat ik hierbij wordt geholpen door een professional. Delegeer waar je niet goed in bent, dan houd je tijd over voor de dingen waar je wel goed in bent. Laat dit je in ieder geval niet tegenhouden om te starten met ondernemen! Als ik het kan, kun jij het ook!

Wat ga jij doen, uitbesteden of zelf doen? Let me know!

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met de Belastingdienst gemaakt. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta volledig achter dit artikel.

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Passief inkomen hoe
Reels Instagram tips
Digitale producten verkopen
foto6