Hoe ga je als influencer met promotie om?

Als influencer heb je een belangrijke voorbeeldfunctie. Er wordt van je verwacht dat je achter alles staat wat je promoot, en dat geldt ook voor je gesponsorde content. En wat me laatst aan het denken zette: het kan dus nogal tricky zijn om samenwerkingen aan te gaan met alcoholmerken – want motiveer je daarmee alcoholgebruik? Als influencer zijn er een hoop aspecten waar je aan moet denken!

We’re al cheaters

Op de blog van Fitgirlcode schrijven we heus weleens over een wijntje of een ander drankje hier en daar. We hebben katertips gedeeld, net als handige tricks wat je nog echt even moet doen voor je gaat slapen na een avondje uit. Maar we delen ook de lekkerste virgin cocktails (die écht niet onder doen voor hun grote broer) en hoe je bewust om kunt gaan met (de calorieën uit) alcohol. We zien alcohol als een guilty pleasure. Een dubbeldikke hamburger, een reep chocolade of een glaasje wijn: op zijn tijd moeten ze alle drie kunnen.

Mijn grote voorbeeld Annemerel

Maar we letten er ook wel op dat het een eenmalige cheat meal, of nu dus cheat drink, blijft. Net als dat je geen 6 repen chocola moet opeten, moet je ook geen 2 flessen sterke drank wegtikken. De balans zoeken is dus belangrijk, ook in wat je promoot. Een helder voorbeeld van een goede samenwerking tussen een blogger en een alcoholmerk is Annemerel. Haar lezers weten al lang dat ze intens kan genieten van een glaasje Aperol Spritz op zijn tijd en waren dus ook niet verbaasd dat ze een collab had met dit merk. Ze werden niet gemotiveerd om opeens héél veel Aperol Spritz te drinken, maar zagen dat een blogger een samenwerking had met een product waar ze van hield.

Influencers hebben echt.. invloed

Toch is er ook een valkuil. Je moet als blogger niet vergeten dat je een voorbeeldfunctie hebt. Denk bijvoorbeeld aan afvallen: als je foto’s post waarop je steeds dunner en dunner wordt, straal je een verkeerd beeld uit. Maar als je alleen maar gezellige foto’s post met een mixje in je hand en nooit foto’s maakt zonder drank in het spel, lijkt het alsof je het alleen naar je zin hebt als je alcohol op hebt. Met allebei de onderwerpen kun je doorslaan en lezers motiveren het verkeerde te doen. Je weet niet wie er aan de andere kant achter het scherm zit. Eigenlijk moet je bij alles even achter je oren krabben: als ik dit zou schrijven voor mijn nichtje van 12, zou ik dan hetzelfde communiceren?

STIVA let er ook op dat alcoholpromotie op een verantwoorde manier gebeurt. Sinds vorig jaar organiseren zij de STIVA TV Award: een prijs voor de meest verantwoordelijk (alcohol gerelateerde) tv-reclame van het jaar. Dat was precies wat mij hierover aan het denken zette. Zij vinden dat een alcoholreclame best verantwoord én leuk kan zijn. En dat is eigenlijk ook zo! Mocht je het leuk vinden je eens rond te kijken wat er allemaal is op het gebied van alcoholpromotie; je kunt stemmen op de beste alcoholreclame van het jaar (www.stivaaward.nl).

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening! Wat denken jullie? Kan een influencer samenwerken met een alcohol merk of is dit niet verantwoord?

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

verkopen online programma of cursus
online aanbod verkoopt niet - dit is waarom
aanbod opschalen - aranka in business
stoppen met maatwerk zonder omzetverlies