Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Hoe ik mijn hekel aan sales overkwam en ben gaan houden van verkopen

Nadat ik Aranka leerde kennen eind 2013, ging ik vrijwel meteen bij haar aan de slag voor Fitgirlcode (en toen nog Jogha). Ik begon als een manusje-van-alles: van artikelen schrijven tot dozen uitzoeken voor de webshop tot affiliate marketing. Na een tijdje nam Aranka mij apart en zei ze tegen me: “ik denk dat jij onze sales moet gaan doen”. Op z’n zachtst gezegd schrok ik een beetje. Sales? Ik? Dat is echt niets voor mij! 

“Één ding wist ik zeker: ik wil in ieder geval geen sales doen”

Tijdens mijn studies heb ik mij gespecialiseerd in marketing. Wat ik exact wilde doen daarna wist ik nog niet, maar één ding wist ik zeker: het was in ieder geval niet sales. Dat voelde voor mij als geld lospeuteren bij mensen die daar eigenlijk helemaal niet op zaten te wachten. Het woord ‘sales’ roept bij de meesten al een negatieve connotatie op; je eerste gedachte is “iemand wil iets aan mij verkopen”. Toen Aranka dus met dit voorstel kwam, wilde ik in eerste instantie eigenlijk nee zeggen. Toch besloot ik om het te proberen, wie weet zou dit me beter bevallen dan ik dacht..

Inmiddels zijn we zo’n vijf jaar verder en kan ik je eerlijk zeggen dat ik gek ben op sales! Of, nou ja, laten we het verkopen noemen. Dat heeft toch een wat positievere connotatie. 😉 Voor Fitgirlcode doe ik nog steeds met veel plezier de sales. Intussen heb ik ook mijn eigen onderneming rondom structuur in je business en daarin heb ik ont-zet-tend veel aan mijn verkoopskills! Ik hou van verkopen en dan vooral van manieren uitvinden om meer te verkopen. Niet omdat ik één of andere geldwolf ben, maar omdat ik 100% achter deze diensten en producten sta en erin geloof dat dit iemand ontzettend kan helpen. Hoe mooi is het dan als je meer gaat verkopen? Dat betekent alleen maar dat jij meer mensen helpt!

In 3 stappen van sales-hater naar met liefde meer verkopen

Stap 1. Verander je money mindset

Het valt mij vaak op hoe moeilijk we collectief doen over geld. We schamen ons er bijna voor dat we geld vragen voor onze diensten/producten. Uiteindelijk moet er toch brood op de plank komen en daarvoor zul jij geld moeten verdienen. Hoe doe je dat als je ondernemer bent? Juist, door te verkopen. Het is noodzakelijk om je money mindset om te zetten naar iets positiefs als je je bedrijf wilt groeien: hoe meer jij verkoopt, hoe meer mensen jij dus helpt of gelukkig maakt. Herhaal dit eens een paar keer voor jezelf en probeer positieve gedachtes te connecten met verkopen.

Stap 2. Optimaliseer je product/dienst

Uiteraard vind ik wel dat je voor 200% achter jouw product/dienst moet staan als je er meer van wilt verkopen. Kijk daarom eens kritisch naar jouw aanbod: is dit alles wat jij ervan wilt? Help je iemand hiermee of maak je ze gelukkig? Kan het ergens nog beter? Optimaliseer je aanbod totdat het volledig voor jou klopt. Als je iets verkoopt waar je zelf helemaal achter staat, voelt het niet zo zeer als verkopen maar meer als helpen. Dat je er geld voor vraagt is logisch, voor niets gaat de zon op en jij moet ook je huur of hypotheek betalen.

Stap 3. Bepaal jouw verkoopstrategie

Nu rest de vraag hoe je dan daadwerkelijk meer gaat verkopen. Waarschijnlijk krijg je al rode vlekken in je nek bij de gedachte aan sales gesprekken en jouw aanbod promoten. Het is ook zeker niet de bedoeling dat je jezelf of jouw bedrijf nu overal gaat aanprijzen; je moet een kloppende verkoopstrategie hebben waarmee je jouw ideale klant bereikt en hen op de juiste manier aanspreekt. Ga hier eens goed voor zitten en zet op papier wie jouw ideale klant is, wat zij nodig hebben en waarom jij dat kunt geven. Zo klopt het niet alleen voor je klant, maar ook voor jou en dat maakt verkopen een stuk plezieriger! Vind je het lastig om zelf een goede verkoopstrategie op te zetten? Volg dan de Sales Boost Masterclass die ik samen met Aranka heb gemaakt.

Hoe kijk jij aan tegen meer verkopen? Ik ben benieuwd naar jouw money mindset! Laat het me weten in de comments!

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more