Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

#SPON: Zo verdien je geld met Instagram

Hoe verdien je geld met je Instagram account zonder je volgers te spammen en het gevoel te hebben dat je een digitale reclamefolder beheerd? De laatste maand van vorig jaar deed ik veel toffe samenwerkingen met verschillende merken. En natuurlijk wilde iedereen rond dezelfde tijd online. Vooral op mijn Instagram account was het even erg veel #spon (de hashtag die je gebruikt als een post in betaalde samenwerking is met een derde partij).

Het laatste wat ik wilde was mijn instafriends spammen dus heb ik erg hard mijn best gedaan om de post voor zowel de adverterende partij als volgers relevant te maken. Ik krijg veel vragen over hoe ik geld verdien met mijn Instagram account en hoe je een gesponsorde post maakt zonder je een soort reclamebord te voelen. Omdat ik vast niet de enige ben die deze struggle kent deel ik hierbij mijn tips en learnings van de afgelopen tijd.

Tips geld verdienen met Instagram

  • Zeg altijd eerst “nee” tegen een barter aanvraag.
    Een barter aanvraag is een samenwerking met gesloten beurzen. Als je van Instagram je werk wilt maken dan kun je niet leven van gratis producten. Zeg dat ze je graag met ze wilt samenwerken en of er budget is. Mocht er geen budget zijn en je wilt toch graag het product testen omdat het bij je past of omdat het een klein bedrijf is die je wat gunt, dan kun je hier altijd nog voor kiezen. Maar bied dan minder promotie. Mocht het bevallen willen ze misschien de volgende keer wel een betaalde samenwerking aan te gaan.
  • Benader zelf merken die goed aansluiten bij jouw account. Zelf je sales doen kan veel opleveren. Jij weet welke merken goed bij jou passen. Je vind deze merken op Instagram, zie je dat ze bijvoorbeeld met andere influencers werken, dan is er een kans dat ze ook met jou willen samenwerken.
  • Ga geen samenwerkingen aan met merken waar je zelf niet veel mee hebt. Ik had bijna “ja” tegen een mannen huidverzorgingslijn gezegd. Maar bij het bedenken wat voor post hier bij zou passen begon de kortsluiting al.
  • Zorg ervoor dat je nadenkt of je story klopt. Vaak willen klanten de post en  story van te voren checken en goedkeuren. Het kan dan zijn dat je bijvoorbeeld op de dag dat het regent, een story moet posten met een zonnetje, dat komt heel nep over. Ik heb op het laatste moment de dag van een post en story omgegooid omdat deze op kantoor gemaakt waren en ik moest de post in het weekend plaatsen. Toch raar als je op kantoor bent.
  • Spendeer extra veel tijd aan je “normale posts”. Om te voorkomen dat je hele feed volstaat met gesponsorde posts kun je het beste zorgen dat er genoeg normale content tussen de gesponsorde posts. En geen fluff, iets met een. Boodschap waarbij je iets komt brengen, geef jouw volgers een reden om jou te volgen.
  • Praat met de klant over de insteek van de foto. De “what’s in it for them” is hierbij erg belangrijk. Wat kan je volger met deze informatie? Of het nu informatie is over het gebruik van het product of een giveaway. Als het kan probeer dan het gesponsorde en jouw persoonlijke verhaal als het waren te vlechten.
  • Communiceer maar één boodschap. Niets is irritanter dan een verwarrende post waar het over zo veel dingen gaat dat je afhaakt.

Dit leerde ik na het posten van veel gesponsorde berichten

Dit heb ik geleerd tijdens het posten van de gesponsorde artikelen:

  • Wanneer je naar een webpagina (link in bio) verwijst zijn de likes op de foto waarschijnlijk wat lager. Mensen doen vaak een ding. Ze kijken, klikken, liken of commenten. Giveaways scoren dus vaak in likes lager maar het uiteindelijke resultaat is wel veel traffic.
  • Sponsored posts met een foto van mijzelf erin presteren een stuk beter dan productfoto’s. Productfoto’s met mijn kat presteren wel weer beter. The cat wins 🙂
  • De combinatie post/story werkt goed. Vaak wil een klant veel te veel communiceren. In een story kun je een stuk meer informatie kwijt. De post heeft een beter bereik maar daar wil je niet te veel uitleg geven.
  • Lange captions met een emotie boodschap (blij, dankbaar etc) die herkenbaar is zorgt voor een groter bereik.
  • Stories waar mensen even op blijven hangen omdat er bijvoorbeeld veel tekst op staat, zorgt ervoor dat je een groter bereik hebt. Geen idee hoe dit werkt, vermoed dat dit het werk is van een Instagram algoritme elfje.

Hoe meet je zelf de resultaten van je post?

Instagram geeft veel insights als je een business account hebt. Ongeveer 3-5 dagen na je post komen er vaak niet veel meer likes en views op. Bestudeer  de analytics van je post goed en communiceer deze met je klant na een post. Er is veel meer dan likes of bereik. Per post verschilt het ook wat het doel is. Neem nu deze post van bedklossen. Geen sexy product, de foto sta ik wel zelf op en Cooper mijn kat ook onder lichte dwang met de belofte op snoepjes. Het bereik van deze post is onwijs hoog, vooral het aantal weergaves van 32k! Dit betekent dat mensen de post meer dan een keer bekeken hebben. Maar in verhouding zijn de likes laag, in dit geval is het niet erg want de klant wilde graag bekendheid. 

Of deze campagne voor een bekend scheermesjes merk. De eerste post moest de verpakking in beeld, waardoor het beeld heel erg gesponsord overkwam. Na overleg met de klant heb ik meer een verhaal om het product gemaakt en deze geplaatst. En je ziet het, met ruim 10k bereik voor beiden posts, maar de tweede post is beter ontvangen, meer likes en saves. 

Die “save” optie van Instagram is ook een analytic om serieus te nemen. Het zit veel informatie in het feit dat een post veel opgeslagen is. Bewaren voor later betekend interesse, communiceer dit naar je klant.

Laatste tip:

Maak een mooi rapport in canva met de resultaten. Dit kost vrij weinig tijd en moeite maar het is erg professioneel. Je kan deze ook gebruiken als succes case voor een nieuwe klant.

Ik ben erg benieuwd waarom je dit artikel gelezen hebt, zijn er nog vragen over geld verdienen met Instagram, let me know in de comments!

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more