Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Ik ben straks een girlboss met een baby

Voor wie de Instagram aankondiging gemist heeft – of mijn moeder niet gesproken heeft – heb ik nieuws… Ik ben zwanger! En dat gaat gepaard met vooral veel veranderingen. Er komt een kleine spruit aan die ons hele leven op zijn kop gaat zetten. Dag uitslapen in het weekend en hallo midden in de nacht opstaan voor borstvoeding! Toch zal er ook een heleboel hetzelfde blijven. Ik word dan wel moeder, maar ik ben ook gewoon nog steeds dezelfde Aranka met ambities.

Toen ik mijn zwangerschap bekend maakte, vlogen de reacties me om de oren. Een heleboel enthousiaste ‘Gefeliciteerd!’-berichtjes natuurlijk, maar mensen vroegen zich ook af hoe ik dat ging doen met al mijn bedrijven. Als het ondernemen me iets heeft geleerd, is het dat ik geen enkele uitdaging uit de weg ga. Ik zie deze zwangerschap dan ook als een nieuw project die ik ga rocken. Natuurlijk onderschat ik de struggles, maar als ik alles had geweten van ondernemen hadden Jogha en Fitgirlcode nooit bestaan. Net zoals ik een fantastisch team heb voor mijn bedrijven, ben ik met project baby ook echt niet alleen. Mijn verloofde en ik gaan het met behulp van iedereen die een luier kan verschonen samen doen en ik blijf gewoon werken, dus zelfs met een baby erbij blijft alles gewoon draaiende! Toch zette het me wel aan het denken. Want niemand heeft mij gevraagd of ik ga stoppen met werken, van vrouwen wordt tegenwoordig verwacht dat ze gewoon blijven werken. Stoppen en thuisblijven voor de kids is bijna geen optie meer.

Work + baby

Zal het komen door de emancipatie? Nu we eindelijk een heleboel rechten hebben en we  ‘mogen’ werken, willen we niet meer stoppen en het werken opgeven als er gezinsuitbreiding bij komt kijken. Of doen we het omdat het zogenaamd hoort? Ik vroeg me af of dit een dingetje is van deze generatie en besloot mijn moeder op de thee te vragen. Ondanks twee kinderen heeft zij altijd gewerkt en in mijn ogen was dit altijd heel normaal. Maar was het in haar generatie eigenlijk wel zo normaal en geaccepteerd? Ik ga met mijn moeder het gesprek aan over werken als moeder!

Een hele verandering, dus. Wat voor traditionele rolpatronen er ook zijn, je kunt ze altijd verbreken om jouw doelen te behalen. Voor mijn moeder was dat om gewoon te blijven werken. Ik heb dat gedaan door niet ongelukkig in loondienst te blijven. Dat heb ik dus echt van mijn moeder, we hebben keuzes gemaakt die niet het makkelijkst zijn. En hoewel het tegenwoordig normaal is om te blijven werken (en ik daar heel blij om ben!), vind ik het ook belangrijk om je op het hart te drukken dat je er ook voor kunt kiezen om thuis te blijven. Of parttime te werken! Dat er nu een nieuwe traditie komt, betekent niet dat jij niet jouw eigen pad kunt blijven bewandelen. Wat ik wel weet, is dat als je geen leuke baan hebt en je hebt de financiële vrijheid om te stoppen, dat doe je dit sneller. Zorg er dus voor dat je iets doet wat je leuk vindt!

Thank you, Joke Smit!

Emancipatie is er in alle vormen en maten. Heb je weleens gehoord van Joke Smit? Zij schreef in 1967 het essay Het onbehagen bij de vrouw en wakkerde daarmee de tweede feministische golf in Nederland aan. Hoewel zij in 1981 is overleden, leeft zij nog steeds voort in de samenleving – onder andere middels de Joke Smitprijs die elke twee jaar wordt uitgereikt. Kandidaten en organisaties die een bijdrage hebben geleverd aan de vrouwenemancipatie maken kans op de prijs. Hartstikke goed natuurlijk! Want hoewel emancipatie ervoor heeft gezorgd dat het tegenwoordig normaler is om een ‘girlboss met een baby’ te  zijn dan niet te werken, is er natuurlijk nog genoeg te veranderen en is emancipatie nog een lopend proces.

Weet jij hoe de toekomst van jouw moeder of oma eruitzag toen ze jouw leeftijd had? Niet alleen omtrent kinderen, maar bijvoorbeeld ook studie, carrière of andere grote zaken die jouw leven beïnvloeden. Ga het gesprek ook eens aan! Ik kwam erachter dat er toch nog dingen waren die ik helemaal niet van mijn moeder wist, en dat na 30 jaar. Laten we alle vrouwen in Nederland motiveren om ook met hun moeder of oma te gaan praten en dit onderwerp te bespreken! Deel jouw vraag, gesprek of zelfs vlog op social media met de hashtag #evenaanmijnmoedervragen. Ik ben heel benieuwd hoe anders de situatie van andere (groot)moeders misschien was – en wat voor effect dat misschien wel op jouw leven heeft gehad! Laat je het me weten?

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met het ministerie van OCW geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel! En dit is mijn echte moeder, geen figurant. 🙂

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

RBP_2076
foto9
5 tips voor stressvolle ondernemers
plush-design-studio-rBh0T1QaC1Q-unsplash