Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Zo verander jij jouw money mindset

Ken jij Nadja al? Nadja is mindfulness coach op Bali. Toen ik 2 jaar geleden met mijn vriend naar Bali ging hebben we bij Nadja een Mindfulness cursus gevolgd. Na deze cursus dacht ik: meer ondernemers moeten dit doen! Daarom organiseerde we afgelopen 4 november, samen met Caroline van Fitshe een Growth Masterclass. Speciaal voor ondernemers die samen met hun bedrijf op een gezonde manier willen groeien.

Een van onderwerpen die we behandelde was ‘Money Mindset’. Ik heb Nadja gevraagd om haar ervaring te delen. Zij heeft in een paar maanden tijd haar mindset omtrent geld aangepast en verdient nu meer geld terwijl ze tijd over houd voor haar lieve zoontje. Dit is wat Nadja mij vertelde:

Toen ik mijn bedrijf startte, voelde ik me ongemakkelijk om geld te vragen voor mijn diensten.

Uiteindelijk was mijn doel om mensen te helpen en om ze hiervoor geld te vragen, voelde niet goed. Ook was ik bang dat mensen zouden denken dat ik gewoon probeer om geld van ze af te troggelen. Ik geloofde in het dienen van grotere goed en werkte hard om gratis content te produceren, blogs te schrijven en gratis cursussen te creëren – zonder hier veel voor terug te verwachten. Ik bleef te weinig voor mijn diensten vragen en dit ging jaren en jaren door. Op een gegeven moment voelde ik me zo comfortabel met mijn financiële oncomfortabele situatie en bij de gedachte van mijn echte waarde in rekening brengen, werd ik compleet zenuwachtig. Ik zou nog liever elke dag rijst eten en zoveel mogelijk mensen helpen, dan met maar een paar mensen werken en een gezonde financiële situatie te hebben.

Tot het moment dat ik mezelf zag kijken naar een zwangerschapstest, die maar al te duidelijk twee streepjes aangaf. Ik was zo zwanger als ik maar kon zijn. Rond die tijd investeerde mijn partner al zijn geld in zijn start-up en het zou zeker twee jaar duren voordat hij hier enige winst uit zou halen. Ik ging van net genoeg geld om te eten en huur te betalen, naar genoeg moeten verdienen om een heel gezin te onderhouden terwijl ik door de zwangerschap minder tijd had om te werken.

Het is grappig hoe alles verandert als het niet allemaal meer om jezelf draait. Ik wist gelijk dat ik de enige relatie die ik mijn hele leven had genegeerd onder de loep moest gaan nemen: mijn relatie met geld. Ik wist dat ik goed was in mijn werk, ook wist ik dat mijn dagen overvol waren en deze niet nog voller konden. Het enige wat moest veranderen, was mijn mindset en de beperkte overtuigingen die ik had rondom geld.

Ik geloof dat het werken aan je mindset cruciaal is voor iedereen die een bedrijf start. Plotseling moet je je eigen waarde bepalen en beperkende overtuigingen rond geld doorbreken. Dit zijn een paar van de meest effectieve oefeningen die ik heb gedaan om mijn financiële realiteit en daarmee ook mijn impact op de wereld compleet te veranderen.

A love letter to money

Ik werk veel met intuïtief schrijven als een manier om onbewuste overtuigingen bloot te leggen en oude pijn en trauma’s los te laten. Net zoals we een relatie hebben met onszelf en anderen, hebben we ook een relatie met geld. Ik vond het super interessant om een persoonlijke brief aan geld te schrijven alsof het een persoon was, om mijn echte relatie met geld te onthullen en waaraan ik daadwerkelijk moest werken.

Bron foto: Unsplash

Toen ik mijn brief aan geld schreef ging het ongeveer zo:

Lief geld,

Het allerliefste zou ik je heel graag in overvloed hebben, want ik wil zoveel dingen in het leven doen. Ik wil een comfortabel leven verdienen door een hoger doel te dienen door vrouwen te helpen met hun ‘net niet genoeg’ stemmetje in hun hoofd en ervoor te zorgen dat ze weer worden gedreven door liefde. Ik heb helaas niet het gevoel dat ik zoveel van je verdien in ruil voor mijn werk. Om eerlijk te zijn heb ik het gevoel dat ik je niet verdien. Ik hoor mijn vader zijn stem nog steeds in mijn hoofd, hoe hij altijd klaagde hoeveel ik hem koste en hoe hij met mijn moeder ruzie over jou maakte. Ik weet nog hoe het voelde om me als een last te voelen, omdat ze jou nodig hadden om voor mij te zorgen. Dus ik koos altijd om te ontvangen wat ik nodig had om te overleven en bij elk klein beetje extra dan dat, voelde ik me schuldig. Ik ben altijd bang dat er niet genoeg van je is. Ik haat het feit dat ik je nodig heb om te overleven, want ik wil niet afhankelijk zijn, omdat ik je niet vertrouw. Daarom ben ik bang om je uit te geven of in je te investeren. Wie zegt dat je ooit weer terugkomt? Ik ben van mening dat mensen die met je bezig zijn oppervlakkig en hebzuchtig zijn. Zo wil ik niet zijn en ik wil niet dat mensen me zo zien. Ik voel me ongemakkelijk en achterdochtig als ik aan je denk, dus mijn strategie is om te doen alsof je niet bestaat en ik je niet nodig heb. Ik negeer je, maar in de tussentijd ben ik boos dat je mij negeert.

Liefs,

Nadja

Geen wonder dat er geen geld binnenkwam, ik mezelf voor te weinig geld op de markt had gezet en mezelf compleet had overwerkt! Ik denk dat als ik mensen écht wilde helpen, ik ze niet het bedrag kon vragen wat ik daadwerkelijk waard was. Ook geloofde ik diep van binnen dat ik het geld niet verdiende en mensen me zouden afwijzen als ik geld voor mezelf zou verdienen. Herinneringen aan mijn vader die wekelijks klaagde over het feit dat ik hem geld kostte kwamen binnenstromen. Dit geloof dat ik het niet verdiende om geld te ontvangen, was zo diep geworteld in mijn systeem dat ik onbewust alles deed om te voorkomen dat geld binnen zou komen en saboteerde ik alle kansen om mijn bedrijf te laten groeien.

Only if you live your highest purpose you can teach others to do the same

Dit was één van de meest waardevolle lessen die ik heb geleerd door te werken aan mijn ‘money mindset’ en deze les heeft veel dingen voor mij veranderd. Ik doe mezelf niet alleen een slechte dienst door mezelf consequent te belasten, maar mijn klanten ook. Als je je hoogste doel wilt bereiken, heb je het geld nodig om dat te ondersteunen. Als ik wilde investeren in mijn gezondheid, in het onderwijs, in mijn eigen high-end coach en mijn bedrijf wil laten groeien, heb ik geld nodig om dat te doen! Als ik mijn meest geweldige leven niet kon leven omdat ik altijd brak en overwerkt ben, hoe kan ik anderen leren om hun beste leven te leven? En ik zou nooit de impact op de wereld kunnen maken die ik wil. Om veel mensen te helpen en te bereiken, heb je veel geld nodig.

Ook energetisch werkt de uitwisseling niet als je jezelf te weinig geeft omdat je je eigen waarde devalueert. Of jij voelt je overwerkt en ondergewaardeerd, óf de klant waardeert je service niet genoeg en zullen ook niet het werk doen dat nodig is om de resultaten te krijgen.

Bron foto: Nadja van Osch

How much you earn is directly related to self love

In mijn pad naar zelfliefde wist ik dat mijn gebrek aan geld iets te doen had met mezelf, toch koos ik er altijd voor om dit pijnlijke punt zo lang mogelijk te negeren. Ik bleef constant tegen mezelf zeggen dat ik geld verdien omdat ik goed ben in wat ik doe, ik hard werk, het grotere goed dien en geld aan goede dingen uitgeef. Ondanks dit alles bleef mijn onderbewuste zeggen dat ik dit geld niet waard ben. Één keer raden wie deze innerlijke discussie altijd won.. Goed geraden! Mijn onderbewustzijn zal altijd de baas zijn, zeker wanneer ik deze onbeheerd achterlaat. Pas toen ik hieraan begon te werken, begon mijn financiële situatie te veranderen en veranderde ik mijn hele bedrijfsstructuur en liet ik toe dat er geld binnenstroomde. Mijn mantra elke dag?

I love money because I love myself

Na hier een paar maanden aan gewerkt te hebben, kon ik minder werken en verdiende ik genoeg om voor mijn gezin te zorgen. Simpelweg door mijn mindset te veranderen en te weten dat het oké is om iets terug te krijgen. Dit wil niet zeggen dat je moet beginnen met het in rekening brengen van gigantisch hoge prijzen als je geen echte waarde hebt om te leveren. Het gaat erom intern te controleren wat je service echt waard is en in lijn te brengen wat goed voelt, zodat beide partijen een goede deal krijgen waarvan ze kunnen profiteren.

Liefs,

Nadja

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more