Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

IK HEB HPV EN JIJ WAARSCHIJNLIJK OOK

Vorige maand kreeg ik een brief binnen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker, ook wel bekend als het uitstrijkje, een cadeautje voor mijn 30ste verjaardag. 
 
De brief maakte me boos en verdrietig want voor mij kwam deze veel te laat.
 
Ik heb er 7 jaar over gedaan om mijn verhaal te delen. Toch doe ik het vandaag in de hoop dat we HPV bespreekbaar kunnen maken.

Dokter google

Toen ik 23 jaar was besloot ik dat ik klaar was met alle hormonen in mijn lijf door anticonceptie prikken, ringen en pillen. De overstap naar een spiraal zonder hormonen was mijn laatste poging. Daarna ging ik het klooster in. Uit routine werd er een uitstrijkje gedaan voor het spiraaltje geplaatst kon worden. De uitslag van het uitstrijkje was Pap 2 en dat was niet goed. Ik maakte me geen zorgen want dat deed de arts ook niet.  Tot ik thuiskwam en mijn nieuwe afwijkende cellen even checkte bij Dokter Google. Het internet was niet zo chill als mijn arts, de diagnose van Google: voorstadium baarmoederhalskanker. Binnen een avond was ik expert uitstrijkjes. Dat ging ongeveer zo:
 

Ik: Wat is Pap 2

Internet: Er is Pap 1 (goed) tot Pap 5 (kanker), alles daartussen is niet goed maar (nog) geen kanker.

Ik: Hoe kom ik aan een afwijkend uitstrijkje?

Internet: Dat komt door HPV

Ik: Wie?

Internet: Afwijkingen van de baarmoederhals die kunnen leiden tot (een voorstadium van) baarmoederhalskanker worden veroorzaakt door een infectie met het humaan papilloma virus (HPV). Er zijn vele typen HPV, maar 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV type 16 of 18.

Ik: Dus ik heb een voorstadium van baarmoederhalskanker?!


Internet: Misschien. Maar als je wil kan je 8 uur van je leven verliezen aan het lezen van ervaringen op het forum van dokter.nl.

Tip: nooit het forum van dokter.nl lezen.

HPV

Na mijn Google nachtmerrie bedacht ik me dat mijn dokter helemaal niets gezegd had over HPV. Toen ik mijn dokter vroeg of ik HPV had, zei ze “geen idee, dat hebben we niet getest, maar ik denk het wel”. Ik was stomverbaasd dat ze dit niet gedaan had, het is alleen een extra vakje aanvinken. Ze zei dat je er toch niets aan doen dus het weten geen verschil zou uitmaken. Ze deed op aandringen van mij de test, en weer een uitstrijkje. Dit was 4 maanden na de slechte uitslag.

Kinderwens

Na 4 maanden kon mijn lichaam het virus opgeruimd hebben. Niets was minder waar, mijn tweede uitstrijkje kreeg ik samen met de uitslag van de HPV test: Pap 3b en HPV.

Mijn uitstrijkje was van afwijkend naar voorstadium baarmoederhalskanker gegaan in een hele korte periode. Ik was in paniek to say the least. Van alles ging door me heen.

Kon ik nog wel kinderen krijgen?
Moest ik daar nu al over nadenken?
Had ik dit kunnen weten?

Volgens Dokter Google zijn de symptomen bloedingen tussen menstruatie en contactbloedingen. Ja, dat had ik.

Nooit had ik gedacht dat dit meer kon zijn dan doorbraakbloedingen van het hormonencircus waar ik in zat.

Nooit had ik stilgestaan bij het feit dat mijn baarmoeder meer was dan de bitch waardoor ik elke maand buikpijn had.

Nooit had ik gedacht dat mijn 23 jarige lijf – terwijl ik me druk maakte om wat ik aanmoest – besmet was met een virus en dat mijn toekomst misschien wel in gevaar was.

Ik was 23 jaar en wilde nog helemaal geen schreeuwend poepmonster, ik was mijn hele volwassen leven bezig geweest om een zwangerschap te voorkomen maar ineens zag ik overal baby’s en het idee dat ik zelf misschien geen kinderen zou kunnen krijgen verscheurde me. Baarmoederhals kanker krijgen was voor mij geen optie.

De lisexcisie

De arts had niet heel veel last van emoties. Ze was koud, gevoelloos en begreep eigenlijk niet waarom ik tijdens de kijkoperatie zo aan het jammeren was. Want – and I quote – “Het was niet alsof ik doodging ofzo”.

Volgens haar had ik veel opties, omdat het nog geen kanker was konden we het nog even aankijken. Iets dat zo snel groeit maar zijn gang laten gaan? Geen haar op mijn hoofd die daar aan dacht binnen een paar weken lag ik op de O.K. voor een lisexcisie. Een ingreep waarbij ze een plakje (goor ja) van je baarmoeder laseren.

Na de lisexcisie ben ik nog 3 jaar onder controle geweest. In die 3 jaar bleven de uitstrijkjes afwijkende cellen aangeven. Om gek van te worden, ik vroeg me af waar ik de operatie voor gedaan had en waarom mijn lijf niet beter werd. Dit is ook het moment dat ik beter voor mijn lijf ging zorgen en gezonder ging eten. Na 3 jaar kwam er eindelijk een goed uitstrijkje. In tegenstelling tot de periode voor de ingreep weet ik nog heel goed dat ik het  telefoontje kreeg. Ik zat in het vliegtuig van Thailand naar Nederland. Ik was bezig met het oprichten van mijn eerste bedrijf Jogha, in Thailand had ik onze leverancier ontmoet. Toen ik landde had ik een bel afspraak met het ziekenhuis, de uitslag kon ze me over de telefoon vertellen: Pap 1! Finally!  

16+10=30?

Een tijd terug plaatste Women’s health de docu: Het ABC van HVP. Een hele video over HPV, en een goede ook met ervaringen en kennis over het virus en de gevolgen.  In de intro vraagt Milou Turpijn zich af waarom er zo weinig over HPV wordt gesproken. In de video zie je hoe veel vrouwen – net als ik toen ik 23 was – niet weten wat HPV is. De arts in de video zegt dat ongeveer 80% van de bevolking HPV heeft. Ze verteld dat het tussen de 10-15 jaar duurt voordat HPV kanker wordt en dat vrouwen daarom op hun 30ste opgeroepen worden om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Deze berekening kan ik me zo kwaad om maken. Veel vrouwen zijn rond hun 16e al besmet met HPV en daarom is 30 gewoon veel te laat! Volgens deze bron vormt 20% van de gevallen van baarmoederhalskanker zich vóór het 35ste levensjaar. En 6% voor je 30ste levensjaar. Maar gelukkig kunnen we er zelf iets aan doen.

HPV-sisters

Bekijk de video en maak een afspraak voor een uitstrijkje! Dit kan gewoon bij je huisarts, zeg dat je wilt weten of je HPV hebt en ook meteen een uitstrijkje wil hebben. Als je symptomen hebt zoals tussentijdse of contactbloedingen, deel dit ook. Vertel dit aan je vriendinnen, deel het op je Snapchat, Facebook of Instagram en doorbreek het taboe. Van mij hoeven we niet allemaal met HPV-sisters buttons te gaan lopen, maar het moet bespreekbaar worden! Wacht niet tot het bevolkingsonderzoek, je hebt maar één baarmoeder en die is in gevaar tot je getest bent.

 

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

5 tips voor stressvolle ondernemers
RBP_2119
Schermafbeelding 2020-04-17 om 10.58
Schermafbeelding 2020-04-17 om 10.59