Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

5 tips voor stressvolle ondernemers

Wat is de belangrijkste asset van mijn bedrijf? Toen mij dit laatst gevraagd werd zei ik: mijn team, marketing, het product.. Wrong! Ook toen ik het op mijn Instagram  vroeg waren de reacties: Lennon, Cooper & Robbert (mijn liefdes), mijn website, mijn geweldige team? En ja, die zijn allemaal super belangrijk! Maar het juiste antwoord zat er niet bij: dat ben IK.

The answer is ME

Ik ben dus erg belangrijk. Ik heb namelijk het concept bedacht, al mijn spaargeld geïnvesteerd en investering aangetrokken. Ik geloof er het meest in en moet ervoor zorgen dat de doelen behaald worden. En wat doe je met het belangrijkste persoon in je bedrijf? Daar zorg je goed voor!
En dat heb ik dus niet altijd gedaan…

This is what success looks like

Ze zeggen “a picture says a thousand words”. Links augustus 2015, rechts januari 2016.

In 2015 runde ik 2 bedrijven tegelijk en ben ik meerdere malen aan mijzelf voorbij gelopen. Ik zag niet in dat wat ik deed alleen maar averechts werkte op mijn prestaties. De foto links heeft Robbert zonder dat ik het wist van mij gemaakt, hij liet hem zien en zei: “This is what success looks like“. Yikes.. dat zag er niet best uit. Al hebben we er wel hard om kunnen lachen, was het duidelijk dat ik het zo niet ging volhouden en vanaf die dag ben ik bezig mijn leven te beteren (bezig ja, het is een work in progress). Want het antwoord op de vraag: “Wie zorgt ervoor dat je veel gestresst bent, weinig tijd voor vrienden hebt en niet meer naar de sportschool kunt?”, dat ben IK dus ook.

“Wat een egoïst ben ik! Iedereen denkt vast dat ik het rustiger aan doe, minder ambitie heb en het niet aan kan.”

Ga van stress naar zen in 5 stappen.

Een van de dingen die ik besloten heb is om IK op mijn To Do te zetten. Er is inderdaad weinig tijd, maar jij bent belangrijk en hebt geleerd prioriteiten te stellen, dus moet je ruimte maken en de afspraak als heilig zien. Hoe doe je dat? Nou zo:

 1. Zeg “Nee”

  In het boek Busy staat dat “ja” zeggen een luie reactie is van onze hersenen. Door “ja” te zeggen heb je op de korte termijn even geen weerstand, maar vaak zit je op de lange termijn aan iets vast waar je niets aan hebt. Ik stel de volgende vraag: “voegt het waarde toe aan mijn bedrijf (geld, bekendheid)?”. Als het antwoord “nee” is dan is dat ook mijn antwoord. Keihard, maar zo effectief!

 2. Delegeer meer

  De laatste paar weken ben ik -mede door dit boek– ruimte aan het creëren voor mezelf om na te denken, tijd te hebben voor sporten en soms ook even helemaal niets te doen. Met ruimte creëren bedoel ik niet dat er taken verdwijnen, deze taken moeten even goed gedaan worden, maar door iemand anders dan ik. Ik moet meer aan het bedrijf werken dan in het bedrijf.

 3. Sta ook wel eens “uit”

  Ken je dat? Je vliegt van taak naar taak, bent super efficiënt en streept het ene na het andere taakje van je to do lijst. Maar dan is het tijd om naar bed te gaan en heb je een hele dag aan werk nog te verwerken tot je het 3 uur ziet worden. En morgen gaat om 7 uur de wekker weer. Shit, dit gaat niet goed. Sinds ik de Pretty Productive Planner gebruik, ben ik veel efficiënter gaan werken, MAAR plan ik ook elke dag een selfcare to do in voor mijzelf. Dat kan zijn een uurtje ontspannen in bad, een film kijken of een rondje lopen. Iets wat ik helemaal voor mijzelf doe en even niet bereikbaar ben.

 4. Stop met het verspillen van energie door stress 

  Als ondernemer gaan vaak dingen niet zoals gepland. Dit geeft veel stress en dat is zonde van je energie. Wat ik altijd doe is ik stel mezelf één vraag: kan ik hier nu iets aan doen. Is het antwoord “JA” dan vraag ik mijzelf of dit het ook waard is en dan doe ik het wel of niet. Kan ik er niets aan doen dan weet ik dat mij er gestresst door voelen een keuze is. En maak ik bewust de keuze om om geen energie in de vorm van stress te verspillen voor dit probleem.

 5. Stop de guilt trip

  Schuldgevoel is my middel name. Ik ben the queen of guilttrip. Die neem ik vaker dan een vakantie. Dus ik snap je gevoel als je nu denkt: “Oké, ik ga dus minder taken uitvoeren die iemand anders voor mij moet opvangen. Daarnaast ga ik vaker naar yoga, rondjes lopen en doe ik soms zelfs ‘even niets’. Wat een egoïst ben ik! Iedereen denkt vast dat ik het rustig aan doe, minder ambitie heb en het niet aan kan.” Is dat zo? Nee dat is niet zo! Ik ben een lifestyle aan het creëren waarbij ik mezelf niet voorbij loop en er permanent uit ga zien als bovenstaande foto. Hierdoor ben ik creatiever wanneer ik taken uitvoer en over het algemeen een prettiger mens voor mijn omgeving. Mijn ervaring heeft geleerd dat als jij het normaal vind, jouw omgeving daar vaak in mee gaat.

  Plan jij genoeg me-time in voor jezelf? Zorg ervoor dat je dit dagelijks doet en plan niet teveel taken op een dag. De Pretty Productive Planner helpt je om meer focus te hebben op je doelen en op jezelf.

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Passief inkomen hoe
Reels Instagram tips
RBP_2076
foto6