Waarom je beter in een vrouw kunt investeren

Toen ik 2014 mijn bedrijf startte en een investering ophaalde, was dat niet heel gemakkelijk. De wereld van investeerders en banken bestond 99% uit mannen. Hierdoor merkte ik dat ik het erg lastig vond om kenbaar te maken waar ik behoefte aan had. Ik ben voorzichtig bij het nemen van financiële risico’s, hier werd vooral een beetje neerbuigend op gereageerd. “Tja meisje, dat is ondernemen” hoorde ik regelmatig. Deze opmerking gaf mij heel erg het gevoel dat ik dus geen hele beste ondernemer was.

Aan de andere kant merkte ik dat ik wel een beetje als paradepaardje naar voren werd geschoven. En na het lezen van het recente onderzoek van CARE snap ik dit wel. De gegevens van 22 miljoen klanten van banken in achttien verschillende landen tonen aan dat:

  • Vrouwen hebben mannen ingehaald als het gaat om groei in kredietvolume (15% tegenover 10%) en groei in spaardeposito (17% tegenover 14%). 
  • Vrouwen zijn betere spaarders met lagere krediet/deposito verhoudingen dan mannen (66% tegenover 115%). 
  • Vrouwen zijn voorzichtige leningnemers met minder oninbare leningen dan mannen (2,9% tegenover 4,2%). 
  • Bedrijven die waarde bieden voor vrouwelijke ondernemers, doen dat ook voor hun investeerders (5,9% intern rendement tegenover 1,6%). 
  • Vrouwen zijn berekenende risiconemers. Ze zijn sneller geneigd te sparen en zijn meer kostenbewust als het gaat om bankkosten. 

(Hier vind je de bron voor deze gegevens).

In lage-inkomenslanden is de toegang tot financiële producten veel slechter voor vrouwelijke ondernemers. 80 procent van door vrouwen gerunde bedrijven met een kredietbehoefte krijgt bijvoorbeeld geen of onvoldoende krediet, dit houdt ondernemende vrouwen enorm achter. Naast dat dit vreselijk oneerlijk lijkt, is het ook nog eens voor de wereldeconomie nadelig. In potentie kan financiële inclusie 330 miljard dollar per jaar opleveren. Een goede reden voor CARE om in te grijpen met CARE’s Women in Enterprise Programma, een initiatief dat door de H&M Foundation wordt ondersteund en dat de afgelopen vijf jaar 133.000 vrouwelijke ondernemers heeft geholpen. Tijdens dit programma leren vrouwen samen te sparen, hun business skills te ontwikkelen en krijgen ze toegang tot betaalbare leningen. In Ethiopië heeft CARE recent 5.000 vrouwelijke ondernemers ondersteund, waardoor zij hun inkomen zagen groeien met 500%. Dit soort enorme successen motiveert CARE om dit programma.

Ik ben enorm geraakt door de video van Sarojini uit Sri Lanka. In onderstaande video vertelt zij haar verhaal hoe lastig het is om met haar huidige mannelijke contactpersonen over haar financiële situatie te praten. 

  • Sarojini, Sri Lanka – “Het is beter als er vrouwen werken bij banken. Zij begrijpen ons beter.”
    Lees haar verhaal en bekijk haar video hier

Na het zien van deze video sprak ik met Reintje van Haeringen, Algemeen Directeur van CARE Nederland, over wat financiële inclusie voor impact heeft op de levens van vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden en wat haar advies is aan de financiële sector is om dit probleem op te lossen.

“Investeren in vrouwelijke ondernemers biedt drie kansen in één. Uiteraard is er de business case voor financiële instellingen. Daarnaast verbetert een investering in vrouwelijke ondernemers niet alleen de ondernemingen en levens van de vrouwen in kwestie, maar ook die van de gemeenschap om hen heen. Vrouwelijke ondernemers vormen een onontgonnen markt voor financiële instellingen en wij zouden graag met hen samenwerken om deze lucratieve doelgroep te bedienen.”

CARE roept dan ook financiële instellingen over de hele wereld op om vrouwelijke ondernemers beter te bedienen. Met behulp van de ‘Access Approved’ campagne vertellen vrouwen in Sri Lanka, Ivoorkust, Jordanië en Peru hoe banken hun beleid kunnen veranderen om vrouwelijke ondernemers toegang te geven tot financiële producten en diensten:

  1. Optimaliseren van producten en diensten voor vrouwelijke ondernemers;
  2. Bied alternatieven voor onderpand, zoals collectieve leningen, en introduceer leningen met flexibelere terugbetalingsmogelijkheden;
  3. Stel meer vrouwen aan in de financiële sector en voorzie hen van geschikte trainingen.

Ken jij CARE al? Was jij net zo verbijsterd als ik om deze cijfers te zien? Wil je meer van dit soort indrukwekkende verhalen zien zoals die van Sarojini? Check dan de CARE website hier.

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met CARE Nederland geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel.

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

verkopen online programma of cursus
online aanbod verkoopt niet - dit is waarom
aanbod opschalen - aranka in business
stoppen met maatwerk zonder omzetverlies