Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Zo bepaal je jouw uurtarief

Voordat je begint met freelancen, is het heel belangrijk om je uurtarief te bepalen. Dat kan best lastig zijn! Je wilt potentiële klanten niet afschrikken, maar je wilt ook betaald worden wat je waard bent en genoeg inkomen voor jezelf genereren. Ik ga je helpen met een stappenplan.

What you see is NOT what you get

Houd er rekening mee dat wat jij vraagt per uur exclusief BTW is, maar ook dat je hiervan nog belasting en BTW moet afdragen. Wat je krijgt, is dus niet je uiteindelijke ‘netto inkomsten’.

Tip: zet je BTW en wat je moet betalen aan de Belastingdienst (= ongeveer 33% van je inkomen exclusief BTW) meteen apart, bijvoorbeeld op aparte spaarrekeningen.

Je uurtarief staat ook niet vast. Heb jij bijvoorbeeld een aanbod van een goede klant die je graag wilt hebben, maar willen zij je minder betalen? Bepaal dan of dat het waard is. Misschien kan dit bedrijf je uiteindelijk meer opdrachten opleveren, wat het op lange termijn wel waard maakt.

Daarnaast kijk je ook naar de markt en concurrentie. Wat zijn bijvoorbeeld gangbare tarieven? Let ook op de duur van de opdracht. Is het een korte opdracht? Dan kun je een hoger uurtarief vragen dan voor een langere opdracht. Waarom? Omdat een korte opdracht je meer tijd kost, je moet immers daarna weer opzoek naar nieuwe opdrachtgevers.

Stappenplan

Stap 1. Bepaal voor jezelf wat jij per jaar zou willen verdienen en zet op een rijtje welke extra kosten jij moet dekken. Bijvoorbeeld je telefoonkosten, pensioen en eventuele verzekeringen.

Voorbeeld: je wilt een jaarsalaris van €40.000 en en je vaste kosten zijn €5.000,- per jaar.

Stap 2. Bedenk hoeveel uur je gaat werken. Neem hierin ook je vakantiedagen mee.

Voorbeeld: je wilt fulltime werken en je wilt graag 25 vakantiedagen per jaar. Dan zijn er 235 dagen om te werken. Dat zijn 1.880 uren. Je bent niet al deze uren aan het werk; je moet ook je administratie doen en klanten zoeken. Stel dat je in je eerste jaar 60% van je tijd echt aan het werk bent, dan houd je 1.128 uur over.

Stap 3. Nu gaan we je uurtarief berekenen. Dit doe je door je gewenste jaarsalaris te delen voor het aantal uren.

Dus: 45.000 / 1.128 = €40,-

Je uurtarief is €40,-. Dit uurtarief is exclusief BTW en eventuele extra kosten, zoals reiskosten.

Het uurtarief wat je nu bepaalt, staat natuurlijk niet voor altijd vast. Je gaat groeien, meer leren en meer ervaring opdoen. Bekijk daarom constant of je uurtarief nog bij je past en stel deze eventueel bij als je denkt dat je meer waard bent geworden. 

Heb je hier nog vragen over? Stel ze hieronder in de comments.

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Aranka - Pretty Ambitious
Aranka | Pretty Ambitious
Affiliate marketing tips cursus