Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Zo stop je met jezelf te vergelijken met anderen

Het vergelijken van mezelf met anderen is een probleem waar ik een tijdje met zat. Van het gevoel dat ik nooit slim genoeg ben in de vakken die ik deed of het lelijk voelen in vergelijking met de mooie meiden in mijn vriendengroep, tot het net zo succesvol willen zijn als mijn baas op mijn werk en het gevoel alsof ik niets heb bereikt in vergelijking met haar. Het vergelijken van mezelf met anderen heeft maar één ding opgeleverd – het maakte mij ongelukkig. Het heeft niets goeds gedaan en ik heb onlangs besloten om het roer om te gooien en te proberen om mijzelf niet meer met anderen te vergelijken. Voor alle girlbosses: het vergelijken van jezelf met anderen kan een negatieve invloed hebben op je pad naar succes. Het is tijd om deze mentaliteit te veranderen en dit is hoe we dat kunnen doen!  

Vergelijken is oneerlijk

Het is belangrijk om te onthouden dat vergelijkingen simpelweg niet eerlijk zijn. Jij kent jezelf het beste; jouw sterke kanten, maar ook zeker jouw zwaktepunten (waar niet altijd iedereen van weet). Hierdoor vergelijk je jouw slechtste kwaliteiten met de beste kwaliteiten die je ziet bij iemand anders. Wat je ook niet moet vergeten, is dat iedereen op verschillende starting points in het leven begint. Iemand die in een rijke familie is geboren heeft misschien minder geldzorgen in vergelijking met iemand die niet veel geld of geen hoogopgeleide ouders heeft. Dit betekent niet dat iemand met meer geld beter is in wat zij doen, maar zij hebben misschien wel minder zorgen over hoe ze hun plan financieren of wat er gebeurt als ze hun baan opzeggen en hun start-up failt. Waar jij ook begint in je leven, heb geduld en blijf hard werken, dan kom je er wel!

Picture perfect

Met de groei van social media is het ook duidelijker geworden dat mensen zich steeds meer gaan vergelijken met wat ze online zien. Jij zal (of je doet het al) vast veel met social media gaan werken en je moet jouw innerlijk niet vergelijken met iemand anders uiterlijk. Jij ziet op social media wat zij willen dat jij ziet. Je hebt geen idee hoe die persoon in het echte leven is, zij delen natuurlijk alleen de ups op Instagram maar niet de downs of die vette hamburger die zij ook echt wel eens halen. 😉 Laat social media je niet manipuleren door te denken dat iedereen perfect is behalve jij.

Kijk eens om je heen

Of je nu net bent begonnen met je eigen business, al een succesvol bedrijf hebt of je nog van alles moet doen om te beginnen, jij bent een girlboss, act like it! Wees bewust van jouw eigen succes en wat je tot nu toe hebt bereikt en wees niet verlegen. Jij hebt een uniek perspectief op het leven door jouw unieke ervaringen. Wees bewust van wat je in het verleden al hebt bereikt en wees er trots op. Vind motivatie in het succes van je verleden. Kijk ook niet alleen naar je eigen succes, maar ook naar dat van jouw vrienden. Dit klinkt misschien contraproductief en vergelijkend; waarom zou je naar het succes van anderen kijken om je beter te voelen? Maar je vrienden zijn er om jou te motiveren om te groeien en jezelf uit te dagen. Ze zijn er ook om jou te helpen als je het nodig hebt en om een bron van motivatie te zijn. Hun successen kunnen jou ook weer inspireren!

zo stop je met vergelijken

Niemand is perfect en niemand wordt het

Ja, cliché maar waar. Niemand in deze wereld is helemaal perfect en niemand wordt het ook. Als we naar ons gezond verstand luisteren, weten we dit allemaal eigenlijk wel, maar op het emotioneel gebied voelen wij ons toch slecht als we de ‘perfectie’ niet kunnen bereiken. Er zullen altijd dingen zijn waar mensen een hekel aan hebben, of het nou iets aan zichzelf is of aan een ander. Je moet leren dat het oké is om niet perfect te zijn. Je bent misschien niet perfect maar wel uniek. Zoals ik eerder al heb gezegd, je hebt unieke ervaringen en perspectieven en jouw imperfecties maken jou wie je bent. Ja, tuurlijk, je moet jezelf altijd blijven verbeteren maar je zult nooit de ‘perfecte persoon’ zijn en je moet jezelf ook niet daardoor down voelen.

Niet alles is een competitie

Dit is echt waar! Je moet onthouden dat sommige dingen simpelweg belangrijker zijn voor de een dan voor de ander. Bijvoorbeeld, ik zie veel waarde in communicatie in je business en het bouwen van relaties met anderen en daar ben ik dan ook goed in. Echter is niet iedereen zo. Ik ken veel mensen die het bouwen van relaties niet zo belangrijk vinden, maar nog steeds succesvol zijn in anderen vakgebieden zoals financiën. Waarom zou je jezelf met dit soort mensen vergelijken? Iedereen is succesvol op zijn eigen manier en iedereen waardeert andere dingen, dus concurreer niet met anderen maar haal het beste uit jezelf en waar jij goed in bent. De eerste stap in het overkomen van de gewoonte om te concurreren is om regelmatig anderen te waarderen en andermans bijdragen te complimenteren.

Vergelijken met jezelf

Als je het gewoon niet kan laten om jezelf met iemand te vergelijken, doe het dan met jezelf. Ik heb eerder gezegd dat vergelijkingen oneerlijk zijn, maar vergelijken met jezelf is eigenlijk de enige eerlijke vergelijking. Je moet streven naar zelfontwikkeling, de beste versie van jezelf te laten zien aan de wereld. Alles wat je doet, doe je voor jezelf en niet voor iemand anders. Denk aan wat je nu aan het doen bent en wat je hebt bereikt in vergelijking met vorige maand of zelfs vorig jaar. Wij kijken steeds naar de personen om ons heen om onze waarde te bepalen terwijl we naar onszelf moeten kijken.

Er is een eindeloze hoeveelheid categorieën waarin jij jezelf kan vergelijken met anderen. Zodra we beginnen met onszelf te vergelijken, eindigt het nooit. Dus, girlbosses, wat hebben we nou geleerd? Vergelijken is bullshit en het stopt nu. We moeten streven naar zelfontwikkeling en de beste versie van onszelf creëren en niet het succes van anderen volgen!

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more