Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Interview Santé: “Ik voel me meer ondernemer dan Fit Girl”

Perks of the job: mooie interviews in tijdschriften en kranten. Naast dat het leuk is om aan je familie te laten zien geeft het mij de kans om nog meer mensen te bereiken. Na het interview met Santé ben ik serieus gestart met het opzetten van een derde website (waarom lees je hier). Want de titel die Rianne gekozen heeft na het interview omschreef feilloos hoe ik me voelde: meer ondernemer dan Fit Girl.

Aranka van der Voorden zette de online community #Fitgirlcode op. Daarnaast heeft ze haar eigen sportkledingmerk Jogha. “Mijn gezondheid is het allerbelangrijkst, anders kan ik geen twee bedrijven runnen.”

Santé, Tekst: Rianne Klazinga | Fotografie: Bart Honingh | Visagie: Linda Huiberts | 28-06-2015

WIL JIJ ER ALS FITGIRL ALTIJD TOPFIT EN GESPIERD UITZIEN?
“Natuurlijk wil ik er goed uitzien, ik moet tegenwoordig vaak op de foto. Gespierd zijn is trouwens relatief. Als ik een week niet sport, zijn mijn spieren minder doorbloed en dat zie je. Ik vind het veel belangrijker mijn doelen te bereiken, zoals op mijn hoofd kunnen staan met yoga. Maar mijn gezondheid is het állerbelangrijkst, anders kan ik geen twee bedrijven runnen.”

TWEE BEDRIJVEN OP JE 27STE… BEN JE EEN GEBOREN ONDERNEMER?
“Het zat er wel jong in, ja. Op school maakte ik kettingen die ik verkocht en op mijn zestiende had ik al mijn eigen bedrijf (correctie: ik had een VAR verklaring en kon dus mezelf verhuren). Ik vind geld verdienen heel erg leuk; iets creëren en dan kijken wat je ervoor terug kunt krijgen.”

WAS JE OOK ALTIJD AL ZO MET JE GEZONDHEID BEZIG?
“Vroeger deed ik rare dingen. Wilde ik strakker worden en at ik een week lang alleen maar kippensoep en crackers. Om daarna weer volop aan het Ben & Jerry-ijs en de M&M’s te gaan. Ik heb twee jaar marketing en sales gedaan voor een online fashion community en vloog de hele wereld over. Gaaf! En vermoeiend… ik had altijd kwaaltjes: keelontsteking, last van mijn buik, mijn hormonen waren uit balans. Het was duidelijk dat ik beter voor mezelf moest zorgen.”

HOE PAKTE JE DAT AAN?
“Eerst ging ik hardlopen, later deed ik yoga en crossfit. Krachttraining is veel effectiever dan cardio. Gaandeweg ontdekte ik dat het ook heel belangrijk is wat je in je lichaam stopt. Overal staat healthy op, of low fat, maar vervolgens zit er wel veel suiker in. Dat wist ik helemaal niet. Ik deed research, probeerde dingen uit en merkte al snel dat ik me veel beter voelde, dat mijn huid mooier werd en dat ik fitter werd.”

HOE WERD JOUW PERSOONLIJKE ONTDEKKINGSTOCHT OPEENS EEN ONLINE COMMUNITY?
“Dat ging per ongeluk. Ik was bezig mijn eigen sportkledinglijn Jogha op te zetten. Ik liep een keer een ladiesrun met 7.000 vrouwen, waarvan er 6.999 een zwarte broek droegen. Alleen ik had een printbroek aan. Dat kan toch hipper, dacht ik, en ik schreef een businessplan. Ik sprong in het diepe: nam ontslag, zocht investeerders en ondertussen zag ik een gezondheidsrevolutie ontstaan op social media, iedereen maakte opeens sportselfies. Dat leek me een handige manier om mijn sportkleding te laten zien. Ik begon op Instagram en dat werd al snel zo groot dat de marketeer in mij dacht: daar moet ik wat mee. Zo ontstond #Fitgirlcode en intussen run ik de community met meerdere andere fitgirls.”

IS #FITGIRLCODE VOOR IEDEREEN INTERESSANT?
“De community is er voor iedereen: man, vrouw, slank, vol. Ik heb een aversie tegen te skinny, maar eigenlijk tegen alles waar ‘te’ voor staat. #Fitgirlcode heeft een vrij jonge doelgroep en het laatste wat ik wil, is mensen op ideeën brengen die niet goed voor ze zijn. Wat wij schrijven, moet educatief zijn: het gaat over over uitvinden wat voor jou werkt, wat haalbaar is. Wij leggen dan ook geen regels op. Ik kan wel een eetschema plaatsen, maar geen mens is hetzelfde. Ik ben 1.60 meter, weeg vijftig kilo. Aan wat voor mij gezond is, heeft iemand van 1.80 meter niets.”

WAT IS JOUW BESTE TIP OM FIT TE WORDEN?
“Neem de tijd om uit te vinden wat bij je past, probeer dingen. Alleen als je iets écht leuk vindt, houd je het vol. Dan kun je je gewoontes aanpassen en is fit worden én blijven haalbaar.”

WELKE GEWOONTES HEB JIJ AANGEPAST?
“Ik eet minder suiker en door veel proberen en experimenteren, kwam ik erachter dat ik niet tegen melk kan. Ik vind melk erg lekker, maar het laten staan is echt beter voor mijn buik. Ik heb nu veel minder last van mijn darmen. Je moet ook geen dingen tegen je zin eten trouwens. Ik heb een tijdlang ontbeten met havermout, maar ik vind dat net behangplaksel. Daar werd ik niet gelukkig van en dus kon ik het ook niet volhouden.”

WAT ZIJN JOUW NO-GO’S ALS HET OM VOEDING GAAT?
“Cola vind ik het meest verschrikkelijke wat je naar binnen kunt werken. Sowieso vind ik het belachelijk dat frisdrank gewoon verkocht mag worden en dat er niet met grote letters ‘dit kun je beter niet doen’ op de verpakking staat. Cola is heel sneaky, er zit zo veel suiker in. Echt zonde om die calorieën te drinken. Dan neem ik liever een koekje.”

KOEKJES EET JE DUS WEL?
“Ik heb heel veel guilty pleasures… Verse triple chocolate chip cookies zijn mijn favoriet. En die neem ik ook gewoon als ik er zin in heb. Ik heb mezelf nooit dingen ontzegd, het is niet te doen om alles wat je lekker vindt af te zweren. Je kunt elke dag koek of chocolade eten en evengoed fit en gezond zijn, als er maar balans is. Je lichaam ziet niet dat je koek eet, het zijn gewoon suikers, koolhydraten en vet.”

EN SUPERFOODS?
“Dat is gewoon eten, er is niets supers aan. Ja, superduur. Superfoods is een marketingterm die marketeers slim hebben gelanceerd. Ik vind het belangrijk dat voeding makkelijk en bereikbaar is. Als ik een recept schrijf en je wilt dat maken, moet je gewoon naar de supermarkt kunnen gaan en daar alles vinden wat je nodig hebt.”

IS BIOLOGISCH BELANGRIJK VOOR JE?
“Biologisch eten vind ik lekkerder. En het is ook beter voor het milieu, dat zou voor iedereen een prioriteit moeten zijn. We hebben maar één wereld, laten we er alsjeblieft goed voor zorgen. Alle kleine beetjes samen scheelt veel. Daarom maakt Jogha ook kleding van biologisch katoen.”

JE BEGON MET JOGHA, MAAR #FITGIRLCODE IS NU BEKENDER…
“Dat is hoe het leven gaat. Als ik het zo had bedacht, was het nooit gebeurd. Jogha is nog maar net begonnen. Ik leer elke dag en het loopt goed, maar #Fitgirlcode is zichtbaarder en nu booming. Op dit moment is het een beetje jongleren, ik ren naar degene die het hardst schreeuwt.”

HEB JE NOG WEL TIJD OM EEN BEETJE TE ONTSPANNEN?
“Daar maak ik tijd voor. Ik ontspan door yoga, als ik samen met mijn vriend op de bank hang, knuffel met mijn kat Cooper of theedrink met mijn moeder. Ik kom uit een warm nest en nog steeds staan mijn ouders, broer en vriend altijd voor me klaar. Ze helpen me met pakketjes inpakken, met heen en weer rijden naar fotoshoots, mijn vader financierde mijn startkapitaal. Maar ik heb echt niet zomaar alles cadeau gekregen, ik werd vroeger al gestimuleerd mijn eigen geld te verdienen. Dat is heel goed voor me geweest.”

BEN JE FEMINIST?
“Ik denk het wel. Ik vind het belangrijk dat vrouwen zich ontwikkelen en ondernemen, ik lees er ook veel over. Vrouwen als Ariana Huffington van Huffington Post inspireren me. Ik denk bijna elke dag aan een filmpje waarin zij vertelt over het belang van slaap. En ze heeft gelijk, slaap is heilig! Wat er ook gebeurt, ik slaap minstens acht uur.”

BEN JIJ LIEVER ONDERNEMER OF FITGIRL?
“Daar worstel ik mee. Mensen kennen me als fitgirl, maar ik voel me meer ondernemer. Eigenlijk is ondernemen ook een vorm van topsport: je moet goed voor jezelf zorgen, de tijd nemen voor dingen, nee durven zeggen en doelen behalen. Ik heb elf man personeel, die kan ik aan het eind van de maand niet betalen met liefdadigheid.”

HOE ZIE JIJ JE TOEKOMST?
“Trouwen, kinderen. En ik wil mijn bedrijven winstgevend maken. Mensen denken dat ik binnenloop, maar alles gaat direct terug in de zaak. Ik denk dat ik nog wel meer ondernemingen zal starten. Ik grijp de kansen die het leven me biedt.”

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

RBP_2076
Kledinglijn starten tips
jeshoots-com-pUAM5hPaCRI-unsplash
Copy-of-Old-Rose-and-Pink-Illustration-Delicate-Love-Quote-Instagram-Story_mockup_Front_Lifestyle_15-in