Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Van noob naar salestijger

Hi there! Je verwacht nu natuurlijk een artikel van Aranka. Nope, sorry, deze keer niet! Ik ben Shelley, de Brand Relations Manager van Fitgirlcode. Wat ik nu ineens hier doe? I’ll tell you in a minute…

Laat ik mezelf eerst even voorstellen, dat is wel zo netjes. Tijdens mijn bachelorstudie Communication & Media liep ik op mijn stage bij een tof marketingbureau tegen Aranka aan. Zij was back then (in 2013) net bezig met het ontwerpen en produceren van Jogha en kon bij hen een bureau huren. Ik herinner me nog goed de ochtend dat ze kantoor binnen liep en zei “Shell, ik ben gister een Instagram account begonnen, moet je ook maar ff volgen”. Dat was dus Fitgirlcode. Ik geloof dat ik de achtste volger was. Anyways, wat ze aan het doen was vond ik zó tof, dat ik simpelweg elke dag aan haar bureau ben gaan staan met de vraag wat ik kon doen. Intussen zijn we een paar jaar verder, ben ik een bachelor- en masterdiploma rijker, heb ik fulltime voor Fitgirlcode gewerkt (nu freelance) en heb ik inmiddels ook mijn eigen onderneming Hashtag Lifegoals. Verder hou ik ook van katten, Netflix, chocola, wijn & kaas. 😉

Back in 2014, toen we dachten dat we tonijn uit blik moesten eten als echte Fit Girls (ja, ik mors dat sap op mezelf)

Happy camper met mijn masterdiploma op zak

Een studie communicatie & media is nogal breed en hoewel ik al wel ongeveer wist dat ik de ‘marketing kant’ op wilde, was er één ding in ieder geval voor mij duidelijk: ik wil niet de sales in. Dat zijn van die geldbeluste haaien die mensen hun geld ontfutselen door ze onzin te verkopen. Denk een beetje aan TellSell. Nee, dat was niets voor mij.

Je begrijpt mijn verbazing toen Aranka me na een aantal maanden bij Fitgirlcode/Jogha apart nam en zei: “Ik denk dat jij onze sales moet gaan doen”. Ha! Ik? Naast dat ik sales al had afgeschreven als carrièrekeuze, ben (of was) ik ook nog eens zo’n iemand die alles voor de volle mep koopt. Afdingen of onderhandelen vond ik veel te genânt. Maar goed, niet geschoten is altijd mis. Ik vond het wel doodeng.

VAN NOOB NAAR SALESTIJGER

Intussen zet ik elke maand een aardig bedrag om voor het bedrijf door reviews, advertorials en andere promoties aan merken te verkopen. Merken die goed aansluiten bij de doelgroep van Fitgirlcode en waar ik zelf ook écht achter sta. Niks geldbeluste haai dus. Ik weet dat we met een promotie via Fitgirlcode een ander merk ontzettend kunnen helpen in terms of brand awareness of zelfs sales. Zo hebben we eens een start-up zijn social media volgers kunnen verdubbelen met één enkele winactie en had hij later zelfs wachtlijsten voor zijn services. Hoe cool is dat!

Ook durf ik wel te zeggen dat ik mijn ‘superpower’ gevonden heb. Niet dat ik nu een opper-salesvrouw ben hoor, totaal niet zelfs. Ik heb nog ontzettend veel te leren! Maar een superpower betekent voor mij dat je iets héél erg leuk vindt om te doen en er daardoor ook automatisch beter in bent dan in je andere vaardigheden. Echte sales leer je niet alleen uit de studieboeken en behoorde ook zeker niet tot het curriculum van mijn studies, maar dat betekent niet dat je het niet kunt leren. Net als koken, dansen of ondernemen is het iets wat je moet oefenen en dan zul je er steeds beter in worden. En soms zal je maaltijd nog steeds aanbranden. Dan weet je de volgende keer weer hoe je het níet moet doen. 😉

De komende blogs zal ik jullie alles vertellen over de SPIN-methode die ik gebruik bij sales (die jij zelf kunt gebruiken om bijvoorbeeld je idee te verkopen aan investeerders), zal ik je mustreads voor ondernemende vrouwen aanraden en je helpen met alles van personal branding tot het pitchen van je idee. Laten we elkaar helpen, want ik weet zeker dat jullie mij ook een hele hoop te leren hebben!

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

Passief inkomen hoe
Reels Instagram tips
Digitale producten verkopen
foto6