Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Bloggers schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een blog voor. Het is misschien niet meer origineel, maar het blijft een feit dat een blog je kan helpen met het vindbaar maken van jouw website en je kunt er een expert status mee creëren. Het kan dus heel handig zijn en je business laten groeien! En daarbij is het echt niet nodig om 100.000 bezoekers op je website te hebben of een miljoen volgers op je Instagram account. Laat je niet intimideren door de hoeveelheid blogs en volgers er al zijn. 😉

Ik zeg niet dat iedereen vanaf nu moet gaan bloggen. Denk goed na of dat jij het leuk vindt om af en toe een artikel te schrijven en of je enige schrijftalenten bezit. Daarnaast moet je je lezers toegevoegde waarde kunnen bieden. Als je alleen maar open deuren intrapt met jouw content, dan is het de moeite niet waard. Maar bedien jij een niche doelgroep? Dan kun je hen bieden wat ze zoeken! Als je een bredere doelgroep bedient, kun je jouw artikelen nog steeds niche-specifiek maken.

Een aantal voorbeelden:

  • Je wilt een blog starten over gezond leven – schrijf artikelen specifiek voor jouw nichedoelgroep, bijv. studenten tussen de 18-21 jaar die vegetarisch willen eten op een budget
  • Je bent business coach – schrijf dan artikelen over het starten van een bedrijf, 5 verschillende verdienmodellen of de dingen die jij graag had willen leren van een business coach.
  • Je verkoopt brei spullen – schrijf een artikel over 5 makkelijke breipatronen voor beginners om een muts te breien
  • Je geeft personal training – schrijf een artikel over welke oefeningen je kunt doen voor een Beyoncé booty wanneer je een knieblessure hebt
 

Door het schrijven van goede, kwalitatieve artikelen die hoog scoren op SEO, zorg je ervoor dat jouw website beter vindbaar wordt en meer te bieden heeft dan alleen een webshop. Dit kan potentiële klanten aan je binden waardoor ze terugkomen en wellicht in de toekomst iets kopen! Ook als je geen producten of diensten verkoopt, maar het gewoon leuk vindt om te bloggen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je blog goed vindbaar is zodat je kunt groeien in bezoekers.

Leuk, maar hoe zet ik dan een blog op?

Een blog opzetten lijkt misschien lastig, maar in feite is het helemaal niet zo moeilijk! Er zijn een aantal simpele stappen. Ik loop er met je doorheen!

1. Claim een domeinnaam

Bedenk hoe jouw blog gaat heten en check op bijvoorbeeld Argeweb of deze website nog beschikbaar is. Als je een naam hebt gevonden die nog niet bezet is, kun je hem claimen. Naast je domeinnaam heb je ook webhosting nodig, anders blijft je site niet in de lucht. Ik zou aanraden om dit bij dezelfde partij te nemen, maar het hoeft niet. Hoe groter je webhosting pakket, hoe meer mensen er tegelijk op je site kunnen zonder dat hij crasht. Je kunt dus prima starten met een kleiner pakket en later upgraden als je merkt dat je regelmatig veel bezoekers op je site krijgt!

Hieronder zie je de eerste stappen die je doorloopt bij het registreren van een domeinnaam. 

Kijk hieronder meteen of jouw domeinnaam nog beschikbaar is!

Is uw domein nog beschikbaar?


Argeweb

2. Installeer WordPress op je site

Je kunt uiteraard ook met een ander systeem werken, maar WordPress is heel geschikt als je nog geen ervaring hebt met bloggen. Je kunt hierin ook makkelijk de rest van je site maken! Zelf gebruik ik daarbij ook de plugin Elementor, waarmee je je pagina’s makkelijk vorm geeft. Pretty Ambitious is ook met behulp van Elementor in een WordPress site gemaakt!

3. Maak een Google Analytics account

Je wilt weten wie er op je site komen, want dit zijn jouw potentiële klanten/volgers. Welke doelgroep trek je aan? Hoe oud zijn ze? Waar komen ze vandaan? Hoe lang blijven ze op je site? Dit is allemaal gouden informatie! Met Google Analytics kun je hier makkelijk achter komen. Het lijkt in het begin misschien wat overweldigend, maar je leert je weg wel te vinden in de bakken met data die je hierin verzamelt. Er zijn ook een hoop handige tutorials te vinden als je er sneller wegwijs in wilt worden.

P.S. Probeer de ‘realtime’ functie eens – hierbij kun je zien wie er op dit moment op je site zitten en naar welke pagina’s ze kijken. Warning: het is verslavend! 😉

Hieronder zie je een voorbeeld van de Google Analytics van Fitgirlcode. Je ziet dat er 25.000 mensen op de site waren die week en hoe hun leeftijd en geslacht over het algemeen verdeeld is. De realtime functie laat zien dat er op dat moment 19 mensen op de site zaten, waarvan er 3 een artikel aan het lezen waren over hummus. We hadden daar die middag een Instagram Story over geplaatst en je ziet bij het sociale verkeer dat ze vanuit Instagram naar de site zijn gekomen. Zo weet je dus of een Story iets oplevert!

4. Zet een mailing list op

Het is natuurlijk heel tof als er elke maand 20.000 unieke bezoekers op je site terecht komen, maar als je geen contactgegevens van ze verzamelt, kun je er alsnog niets mee. Je moet hun e-mail adressen hebben! Ik vind Mailblue heel fijn werken. Dit kun je ook integreren met veel plug-ins om de e-mail adressen automatisch door te laten sturen. Vanuit MailBlue stuur ik regelmatig updates wanneer er bijvoorbeeld een nieuw artikel online staat of wanneer de inschrijvingen voor mijn e-course weer open gaan. Ideaal!

Wil je meer manieren leren om je business te laten groeien? Klik dan hier voor mijn e-book Business Kickstart.  

5. Maak de connectie met je social kanalen

Grote kans dat jij ook heel hard je best doet op je social media kanalen zoals Facebook en Instagram. Het is zonde om hier niet naar te linken op je website! Zorg voor werkende buttons die doorlinken naar je website of embed een deel van je Instagram feed in je website om ze alvast een voorproefje te geven. Ik moet het toch even zeggen: dubbel check of je buttons doorklikken naar de juiste URL! Hoe vaak ik wel niet op ‘page not found’ uit kom als ik op een Instagram of Facebook button klik van een merk waar ik geïnteresseerd in ben! Enorm zonde want je bent je lead of volger hiermee kwijt.

Voorbeeld van een embedded Instagram feed.

De connectie geldt andersom ook; zorg ervoor dat je social media kanalen doorlinken naar je website, zodat de mensen die jou daar volgen, ook op je blog terecht komen.

Er is ontzettend veel te leren op het gebied van bloggen, maar hiermee kun je alvast een vliegende start maken! Benieuwd naar de volgende stap wanneer jouw website live staat? In mijn e-course Online Business Kickstart leer je hoe jij je blog onder de aandacht krijgt en je ideale doelgroep bereikt zodat je meer klanten aantrekt. Hij is bijna ready for launch dus stay tuned!

Ben jij er klaar voor om de stap van business dreamer naar
business owner te zetten?

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more