Maak van jouw Instagram account een sales machine met de Instapreneur cursus voor ondernemers

Yoga en ambitie gaan niet samen

Ik doe al jaren elke week yoga en vind mijzelf best wel goed. Mijn doel om  op mijn hoofd kunnen staan is bereikt, de next step is een handstand. Vorige maand heb ik een yogales gevolgd van Johan Noorloos bij de nieuwe yoga school. Dit was bij binnenkomst al mijn favoriete yoga school EVER want ze hebben een yoga poes en daar kan eigenlijk niemand aan tippen.  Volgens Johan snap ik niet helemaal waar yoga om gaat, hij heeft me laten inzien dat ik eigenlijk helemaal niet goed ben in yoga! Sterker nog..

I suck at yoga

Yoga betekent voor mij 1,5 uur detoxen van mijn Iphone (lees: Instagram). Ik vind het maar moeilijk om mijn gedachtes tijdens de les in bedwang te houden. Vaak kom ik de les uit en heb ik de beste ideeën voor 3 nieuwe bedrijven, waar ik sowieso geen tijd voor heb.
Voor de practice bij de nieuwe yoga school vertelde Johan over yoga, waarom we het nodig hebben en hoe je echt goed bent in yoga. De competitieve kant in mij dacht: bring it on, hoe hoog moet dat been? Het antwoord was: je kan niet goed zijn in yoga. Ik luisterde niet echt, was aan het Instagrammen en keek ik om me heen naar wat iedereen voor kleding aanhad. In mijn hoofd ontstond een klein ‘Jogha x De Nieuwe Yoga School’ business plannetje. Johan vertelde rustig verder en door mijn gedachtes heen hoorde ik ineens de woorden die hard binnen kwamen:

“Yoga en ambitie gaan niet samen”

Dit betekent dat wanneer ik de yogaschool binnen stap en op mijn matje ga staan, ik niet alleen van mijn telefoon moet detoxen, maar van iets wat ik nog veel moeilijker los kan laten: mijn ambities. Vanaf het moment dat Johan zei dat jouw ambities no business hebben in een yogales legde ik mijn telefoon weg (ik heb 4 Instagram accounts, I can’t help it). Deze man had een punt en zonder dat hij het wist zei hij tegen mij: You suck at yoga.

When ambition ends happiness begins

Je hebt een miljoen dingen te doen en voelt je een multitask ninja. Ook al denk je dat je goed bezig bent, niets krijgt je volledige aandacht. Bedenk maar even de laatste keer dat je met haast je lunch naar binnen werkte, snel een e-mail verzond en een vraag beantwoorde van iemand die “nog even snel” iets van je moest weten. Heb je deze maaltijd überhaupt wel geproefd, ik denk het niet! Volgens Johan beleef je na een yogales (wanneer je niet suckt zoals ik) alles om je heen veel intenser. Yoga leert je te focussen op wat je aan het doen bent en met lichaam en geest echt aanwezig te zijn op dat moment. Hierdoor kun je genieten van de kleine dingen die je normaal op de automatische piloot beleefd.

Tips om je ambities los te laten tijdens yoga

Admitting you have a problem is de eerste stap. Ik had yoga dus niet helemaal begrepen, voerde alle oefeningen goed uit, ademde braaf mee met gorgelend geluid in de keel maar nu weet ik beter waar ik deze oefeningen voor doe. The higher goal zeg maar: even je ambities loslaten!

  • Ademhalen: Daar begint het allemaal mee. Dit is namelijk iets wat je op de automatische piloot doet, je bent niet gewend om hier aandacht aan te besteden. Het is niet voor niets dat de yoga leraar elke 5 minuten zegt dat je adem moet halen. Elke ademhaling gecontroleerd doen is al een hele workout vooral voor je hersenen. Probeer bij elke nieuwe houding je ademhaling opnieuw te vinden. Voor de pro’s: probeer de Ujjayi Pranayama Yoga ademhaling.
  • Gedachtes: Zodra iemand tegen mij zegt dat ik niet mag denken dan word ik spontaan rebels. Alleen mannen hebben een nothing box, bij mij vliegen de gedachtes door elkaar non stop door mijn hoofd. Volgens Johan kun je de gedachtes weg ademen en voorbij laten drijven. Dit is niet hetzelfde als niet nadenken en jezelf een gedachte verbieden. Je accepteert dat de gedachte er is en laat deze voorbij drijven voor een geschikter moment wanneer je niet in een downward facing dog staat.
  • Beleef het heden: “Leef in het nu” is ook zo’n uitspraak waar ik vrij weinig mee kan. Toch is yoga een heel goed moment om je af te vragen hoe je je voelt. Hier bedoel ik niet in het algemeen mee, want dat zal een soort stortvloed aan gedachtes veroorzaken. Maar in de pose, hoe voelt de pose, ben je ontspannen? Dit zorg voor een stuk bewustwording en zet je weer even op scherp.
  • You and the mat: Meer is er niet, de mensen om je heen doen er niet toe, zelfs de leraar is niet relevant. Jij bent bezig met jouw flow. We zijn zo gewend om te kijken naar hoe anderen het doen. Zodra je buurvrouw haar been net iets hoger heeft dan die van jou en je competitieve kant naar boven komt, bedenk dan dat wat zij ook doet, het jouw situatie en pose niet zal veranderen.

Zonder mijn ambities heb ik geen idee wie ik ben, ik ben erg benieuwd hoe ik de komende yoga lessen beleef met deze nieuwe inzichten. Ik hoop vooral dat wat ik leer tijdens yoga mee kan nemen in mijn werk flow. Want dat multitasken, daar maak ik me toch echt nog steeds erg schuldig aan. Wie doet er met me mee?

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

Nog niet genoeg gelezen? Here’s more

RBP_2076
Kledinglijn starten tips
jeshoots-com-pUAM5hPaCRI-unsplash
Copy-of-Old-Rose-and-Pink-Illustration-Delicate-Love-Quote-Instagram-Story_mockup_Front_Lifestyle_15-in